Őrzik a szellemiségét

2023.02.09. 18:57

Szeretett karnagyuk nevét adnák a művelődési háznak a csolnokiak

Halálának első évfordulója alkalmából a Csolnoki Fúvószenekar szervezésében nagyszabású emlékkoncerttel tisztelegtek szombaton a csolnoki Kossuth Lajos Művelődési Házban Fódi János köztiszteletben álló karnagy, zenetanár előtt.

W. P.

Méltón őrzik Fódi János emlékét Csolnokon

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A rendezvény kezdetén Pécsi József: Centenáriumi induló című műve hangzott el a Csolnoki Fúvószenekar és a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar közös előadásában, a zenészeket Szladik Tibor, utóbbi zenekar művészeti vezetője vezényelte. Ezután Szax László, a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket és a meghívottakat. Kijelentette, hogy a híres karnagy megkerülhetetlen szaktekintélye volt a magyarországi német zenének és énekkincsnek.

A rendezvényen elsőként a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar lépett fel, majd Kolonics Péterné polgármester mondott emlékező beszédet. Kiemelte, hogy Fódi János hosszú évtizedeken át dolgozott Csolnokon. Ő teremtette meg a helyi zeneiskolát is, mely 1991-ben önállósult, és melynek a nyugdíjazásáig ő volt az igazgatója. Mindemellett 1967-től egészen 2015-ig karmestere volt a Csolnoki Fúvószenekarnak.

A Csolnokért díjat 2017-ben elsőként Fódi Jánosnak ítélték oda, mellyel elismerték a község kulturális életében betöltött szerepét, a több évtizedes kiemelkedő zenetanári, karnagyi tevékenységét és a csolnoki fúvószenééért végzett munkáját. Kolonics Péterné megjegyezte, hogy tavaly tavasszal megvalósították egy régi álmát, ugyanis a nemzetiségi délután keretében a helyi kultúrcsoportok együtt álltak a színpadon.

– A zenekar és a falu őrzi emlékét és az ő szellemiségével dolgozunk tovább – zárta beszédét.

Indítványozták, hogy Fódi János nevét viselje a csolnoki művelődési ház
Nevét viselheti majd a csolnoki művelődési ház
Fotós: W. P. / Forrás:  24 Óra

Kreisz László, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának (Landesrat) elnöke felidézte, hogy 1998-ban ismerte meg Fódi Jánost, aki több éven át vezette a szervezeten belül a zenekari szekciót és számtalan remek elképzelése, ötlete is volt.

– Sokféleképpen érdemes élni, de úgy biztosan, ahogy ezt János bácsi tette: zenével, tiszta lélekkel, szeretettel és azzal a jósággal, amivel ő az emberek felé fordult – tette hozzá.

A beszédek után előbb a Leányvári Német Nemzetiségi Dalkör, a Csolnoki Német Nemzetiségi Vegyeskar, végül pedig a Csolnoki Fúvószenekar lépett fel. Az utolsó blokkban bemondták, hogy a szervezők beadtak egy indítványt azzal kapcsolatban, hogy a művelődési ház felvehesse Fódi János nevét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában