A szakember válaszol

2023.02.10. 07:00

Miért vannak még megye elnevezések? A tatabányai ügyvéd tiszta vizet önt a pohárba!

Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása történelmi okokból a megyék elnevezését vármegyékre változtatta 2023. január 1-i hatállyal. Milyen közvetlen feladatokat ró ez az olyan hivatalokra, egyéb szervezetekre, amelyek elnevezésében a megyére utalás szerepel, illetve szükséges-e például a megyére utaló közterületek átnevezése? Erről kérdeztük dr. Becker Tibort, a Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara Elnökét. Vagy a Vármegyei Ügyvédi Kamara Elnökét?

Mórocz Károly

Dr. Becker Tibor, a megyei ügyvédi kamara elnöke

Forrás: Beküldött

– Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása 2023. január első napján valóban hatályba lépett, így ettől a naptól kezdődően már a vármegye elnevezés használata a korrekt akkor, ha a közigazgatási egységről beszélünk. Ez nem jelenti azonban minden esetben automatikusan azt, hogy valamennyi hivatalos elnevezés minden további döntés nélkül megváltozott – fogalmazott a szakember. 

– Az Alaptörvény módosítása maga is rögzítette, hogy vármegyei önkormányzat, vármegyei kormányhivatal működik, illetve ezzel egyidejűleg külön jogszabályok módosították a hatályos joganyag azon rendelkezéseit, amelyek korábban a még a megyékre utaltak. A hatóságok elnevezésébe így a vármegye bekerült, azonban ez a változás nem történik meg automatikusan minden szervezet esetében.  Az Alaptörvény záró rendelkezéseinek 28. pontja szerint a megyére utaló elnevezés 2023. január 01. napját követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható. Ebből az következik, hogy a megyei ügyvédi kamara elnevezés például még használható, a vármegye elnevezés felvételét a kamarai alapszabály módosításakor, a kamarai rendes közgyűlésen fogjuk végrehajtani – magyarázta dr. Becker Tibor. 

Mint mondta, a felelős gazdálkodás elvének továbbá az is megfelel, hogy a különböző levélpapírok, bélyegzők, igazolványok cseréjét is fokozatosan hajtsuk végre. 

– Éppen emiatt kamaránkat még megyei kamarának nevezzük. Az ügyvédi kamarák azonban köztestületek, ezért szükséges az elnevezés Alaptörvénynek megfelelő módosítása. Az olyan szervezetek azonban, amelyek nem minősülnek semmilyen tekintetben hatóságnak, azaz kizárólag a civil vagy gazdasági szférához kötődnek, azok az elnevezésükben akár megtarthatják a „megye” szót is, ha az nem kifejezetten megtévesztő. 2023. január 01. napja előtt sem volt tiltva az, hogy például egy cég nevében szerepeljen a "vármegye" kifejezés, így természetesen jelenleg „megye” szó használata sem lehet jogellenes ezen szervezetek elnevezésében.

– Hasonlóképpen a közterületek elnevezésének módosítására sincs általános kötelezettség – teszi hozzá. – Legfeljebb érdemes megfontolni, annak érdekében, hogy a Vármegyeháza ne a Megyeháza téren álljon. Erről pedig majd Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése lesz hivatott dönteni.

 

Címkék#vármegyék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában