Megelőzés

2023.02.18. 15:24

Kemma-podcast: a csendes gyilkos nem csak télen jelenthet veszélyt

Legújabb podcastünkben a lakástüzekről és a szén-monoxid-mérgezésekről beszélgettünk. Óvintézkedésekkel könnyen megelőzhetjük a tragédiákat.

G. D. V.

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnaggyal Goletz-Deák Viktória beszélgetett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Még mindig túl sok életet követelnek a lakástüzek. Varga Mihály Sebestyén, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője volt a Kemma-podcast legújabb vendége. A hallgatóknak elmondta, hogy melyek a leggyakoribb lakástüzek kiváltó okai, illetve hogyan lehet azokat megelőzni. 

Elmondta, hogy kinek és mikor érdemes különböző jelzőszerkezeteket beszerezni: a füstérzékelő akár a konyhában is jó szolgálatot tehet, a szénmonoxidérzékelő pedig elengedhetetlen minden nyílt égésterű berendezés esetén. 

A lakástüzeken túl a szén-monoxid-szivárgsról is szó esett
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

De téma volt a kéményellenőrzések és a megfelelő szellőztetés is fontossága is. A podcastből azt is megtudhatják hallgatóink, hogy mikor érdemes hívni a segélyhívót és miben is tudnak segíteni a tűzoltók. A szóvivő azt is elárulta, hogy az előző évekhez képest tavaly miért riasztották többször a tűzoltókat szénmonoxidmérgezéshez a vármegyénkben. Illetve, hogy hány halálos áldozatot követelt a gyilkos gáz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában