Demonstráció

2023.02.01. 17:00

A gyerekek és a pedagógusok jogaiért sztrájkolnak két hétig a tatai iskolában

A pedagógusok országos sztrájkjához tatai pedagógusok is csatlakoztak. Többen is beszüntették a munkát, sokan pedig szolidarításukat fejezték ki.

G. D. V.

Az Új úti Diákotthon pedagógusai szolidaritásukat fejezték ki

Forrás: Kemma.hu

A Kőkúti Általános Iskolában már a múlt héten szerették volna felfüggeszteni a tanítást a pedagógusok, amihez a tantestület 90 százaléka csatlakozott. Azonban a közösségi oldalukra kitett posztból kiderült, akkor fel kellett függeszteniük a sztrájkot. Az intézmény igazgatója ugyanis tanítás nélküli munkanapot rendelt el. Azonban a tanárok felvették a kesztyűt és újra a munka felfüggesztése mellett döntöttek: hétfő óta csak a törvény által előírt elégséges szolgáltatást biztosítják. Most az iskolában két hétre hirdettek munkabeszüntetést. Balogh Ákos, a sztrájkbizottság elnöke a Tatai Körzeti Televíziónak beszélt a döntésük okáról. Elmondta, hogy a szülőket értesítették, hogy a sztrájk két hete alatt. 

– A sztrájkunk legfőbb célja, hogy a diákjainknak 21. századi oktatást tudjunk biztosítani. Ezeknek a feltételei teljesüljenek. Az őket tanító pedagógusok megbecsülésének a javítása és egyáltalán, hogy ragaszkodjunk az alapvető jogainkhoz. Ilyen alapvető joguk a sztrájkjog is – összegezte a céljukat a pedagógus. Hozzátette a Kőkúti-iskola, illetve a tagintézménye, a Fazekas úti iskola pedagógusainak mintegy 85 százaléka csatlakozott a sztrájkhoz. 

Mint mondta: február 11-ig gördülő sztrájkot fognak tartani. Ez azt jelenti, hogy az oktatás, az elégséges szolgáltatások biztosítva lesznek, vagyis a tanórák 50 százalékát meg kell tartaniuk. Azonban minden nap egy bizonyos számú pedagógus beszünteti a munkát. 

Az Új úti Diákotthon pedagógusai a törvény szerint nem sztrájkolhatnak, ugyanis az intézményben sajátos nevelési igényű gyermekek járnak, akiknek az oktatását a biztosítaniuk kell. Azonban a tanárok szolidaritásukat szeretnék kifejezni az ország és a tatai sztrájkoló pedagógusok felé: az iskola kerítésére kockás ingeket, kockás takarókat erősítettek, ezzel is kiállva a tanárok jogaiért. 

A pedagógus szakszervezetek január 31-re hirdették meg a Szolidaritás Napját. Vármegyénk pedagógus szakszervezete Tatán a Kossuth téren tartott rendezvényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában