Rémület

2023.01.04. 06:00

Szilveszter után: „Pokoli éjszakán vannak túl az állattartók”

Egy gyönyörű puli is áldozatul esett a felelőtlenségnek.

Wágner Zsanett

Sokan nem veszik figyelembe az állatvédők figyelmeztetését, így minden évben sok háziállatnak kell szenvednie tűzijátékok miatt szilveszter környékén

Forrás: Shutterstock

Fotó: GoodFocused

Pokoli éjszakán vannak túl az állattartók az idén – összegezte szilveszteri tapasztalatait Omáscsik Orsolya, a Mentes meg! Állatvédő Alapítvány elnöke. Hozzátette azt is, hogy az állatvédők hiába hívják fel a figyelmet a nagy hanghatással járó tűzijátékok veszélyeire és hiába emelnek szót az állatok mellett. Szerinte évről évre ez a tapasztalat, hiábavaló minden szó. Többségében kutyákra gondolunk, de egyre többen tartanak macskát, madarat és lovat.

– Oroszlányból egy riasztás sem érkezett. Nagyon bízom benne, hogy ennek oka az volt, hogy minden állattartó felelősen viselkedett és nem az érdektelenség miatt nem érkezett hívás – mondta el Omáscsik Orsolya, aki folyamatos telefonos kapcsolatban volt megyénk több civil szervezetével és segített a jószágok azonosításában. 

– Tizennégy állat chipszámát kerestem meg a rendszerben, elszökött kutyákról van szó. Szerencsére mindegyik jószág azonosítható volt és többségük haza is került mára – összegezte lapunk kérésére az oroszlányi állatvédő, aki segített Bakonyszombathely, Kecskéd és Tatabánya utcáin kóborló jószágok esetében is. 

Mandel Géza, a Rex Komáromi Állatvédő Egyesület elnöke is arról számolt be a Kemma.hu-nak, hogy Komáromban is viszonylag nyugalomban telt az év utolsó éjszakája, azonban a környékről számos riadt kutya hagyta el otthonát. Azt a négy-öt ebet, amely félelmében elszaladt, végül megtalálták, így nagyrészt happy end-el végződött a szilveszter. Egy gazdának azonban nagyon szomorúan ért véget az év. 

– Minden évben elmondjuk újra, és újra, hogy zárjuk be négylábú kedvenceinket, és ha sétára indulunk, tartsuk őket pórázon. Egy esetben sajnos nem így történt. Egy gazda december 30-án póráz nélkül indult sétára fajtatiszta pulijával, mely megijedt  egy robbanástól. A kutya pánikolva rohant el, hiába hívták, míg végül a hátsó tatai úton egy autó elütötte az úttesten átrohanó kutyust - mondta el a szomorúan az egyesület elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában