Riadalom

2022.12.31. 14:25

Komáromi állatvédő figyelmeztet - így óvhatjuk meg szilveszter éjjelén az állatainkat

Sok háziállat számára jelent szinte elviselhetetlen ­stresszt a szilveszteri tűzijátékozás. A gondos gazdák azonban sokat tehetnek annak érdekében, hogy kedvenceik biztonságban köszönthessék az új esztendőt.

Körtvélyfáy Dina

Bent nagyobb biztonságban lesz szilveszter éjjel

Forrás: Shutterstock

Sajnos nem telik el úgy szilveszter, hogy ne tűnne el kutya, macska a házaktól. Az állatok ilyenkor rendkívül kiszolgáltatottak, könnyen megriadnak a szokatlan hanghatásoktól. A szerencsésebbek előkerülnek, de sajnos mindig akad olyan állat, amely örökre elveszik, vagy éppen elüti egy autó menekülés közben. 

Mandel Géza, a Rex Komáromi Állatvédő Egyesület vezetője lapunknak elmondta, az állatok számára a tűzijáték felfoghatatlan zaj- és fényártalommal jár. 

– Ha tudjuk, hogy a mi kutyánk érzékeny erre, akkor állatorvost kell felkeresni. Ott kaphatóak különböző, állatoknak kifejlesztett nyugtatók, amellyel átvészelik ezt az időszakot – hangsúlyozta Mandel Géza.

Hozzátette azt is, mindenképpen érdemes a kutyákat, macskákat bevinni a lakásba, olyan helyre, ahol a legkevésbé hallja ezeket a zajokat. Arra is kitért, erre az éjszakára fel lehet készülni, a nyáron jellemző, hirtelen zivatarokkal ellentétben, amelyek szintén megijeszthetik az állatokat. 

Schmelcz Gézáné, a komáromi Kemence Egyesület vezetője is beszélt a 24 Órának a szilveszterről, szociális farmjukon ugyanis sok állat él. Ez az ünnep kihívás nekik, de több szőnyi állattartónak is. A kérésük annyi, hogy a területükre ne lőjenek tűzijátékot, de mégis elsején minden évben kosárszám szedik össze a pirotechnikai eszközök maradványait. A lovakra különösen veszélyes az is, ha nagy hideg esetén megfagy a talaj, mert ha a bedobott tűzijáték okozta ijedtségtől megugranak, akkor életveszélyes sérülést szerezhetnek. 

– Szép dolog a szilveszter, kell is ünnepelni. De mindig gondoljuk át mit, miért és hol teszünk. Lehet tűzijátékozni, de keressünk erre olyan helyet, ahol nem zavarunk másokat, és nem veszélyeztetünk se házi- se vadonélő állatokat – hangoztatta Schmelcz Gézáné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában