Ünnep

2022.12.30. 19:03

Petárdázni tilos, de van, amivel legálisan durrogtathatsz szilveszterkor is

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatást adott ki a biztonságos szórakozás érdekében.

Kemma.hu

Fotó: InfinitumProdux

Szilveszterkor rendszeresen visszatérő téma a tűzijátékozás. Mint a rendőrség közleményében kiemelte: a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló rendeletben meghatározott rendelkezések az elmúlt évhez képest nem változtak. Ugyanakkor indokolt a termékek biztonságos felhasználása és az engedélyezett forgalmazásuk vonatkozásában felhívni a figyelmet néhány fontos momentumra.

Többféle eszköz van

Az 1. pirotechnikai osztályba tartoznak a  a csekély hatóanyag-tartalmú, nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszintű eszközök Ezeket emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében lehet használni, és a 14. évüket betöltött személyek egész évben vásárolhatják. 

Petárda tilos!
A rendőrség kiemeli, hogy Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni. A pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

 A 2. pirotechnikai osztályba az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó esközöktartoznak. Ezeket a szabadban lévő behatárolt területen lehet használni. Vásárlásuk betöltött 16. életévhez kötött. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre. Például „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.

Ezzel szemben a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket csak nagykorú személyek vásárolhatják december 28-31. között engedély nélkül. A termékeket birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. 

A professzionális céllal készített, 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Hol vásárolható?

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását az illetékes hatóság ideiglenes tároló helyre pl.: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre - is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. 

Az e célra szakosodott, nyílt árusítású üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba. Ne vásároljanak illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magukat és környezetüket is veszélyeztetjük!

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében - a rendeltetésszerű felhasználás során - biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

Nem mindegy, hogy tároljuk

A tárolás feltételeit a rendelet részletesen szabályozza. A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

· más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók;

· nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;

· lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani;

· tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad;

· elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni;

· a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni;

· a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad;

· egy lakóegységen (pl.: lakás, családi ház) belül összesen csak az egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában