Csökkenő vásárlási kedv

2023.01.06. 07:00

Kiderült, mennyivel lesznek drágábbak a komárom-esztergomi ingatlanok

Idén sem az erősödés jellemzi majd az ingatlanpiacot, mindössze 90-110 ezer lakás adásvételére lehet számítani – derül ki a Duna House MTI-nek küldött tájékoztatójából. Az érdeklődők bizonytalansága jórészt az emelkedő rezsiáraknak és a hitelkamatok változásának tudható be.

Walczer Patrik

Lassabb ütemben drágulnak a lakások

Forrás: Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

A cég tájékoztatása szerint 2022 decemberében mintegy 6ezer 474 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, ami 2022 novemberéhez képest 19 százalékos, míg 2021 decemberéhez képest 43 százalékos csökkenést jelent. Az elmúlt években tapasztalt ingatlanpiaci robbanásnak már nyomát sem láthatjuk, hiszen 2022-ben ez a szegmens 125 171 adásvétellel zárt, ami a 2021-es számadattól 22 százalékkal marad el.

Tavaly megyeszerte tapasztaltuk, hogy szinte pillanatokon belül elkeltek az ingatlanok,  a telkek és az újépítésű ingatlanok helyett az alacsonyabb áru, közepes állapotú használt házak, lakások felé terelődött a figyelem. Egy ingatlanközvetítőtől megtudtuk azt is, hogy jórészt a babaváró hitel és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mozgatta a piacot, alig találkozott olyan vevővel, aki ne vette volna igénybe valamelyik lehetőséget. A készpénzes vásárlók szépen elfogytak, de azt is tapasztalta, hogy a többség hitel helyett inkább a családtól kölcsönkért összegekkel próbálta kiegészíteni a vételárat.

Csökkenés tapasztalható a hitelpiacon is – Az MTI azt is megírta, hogy a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass, valamint a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján jól látható, hogy a lakosság egyre kevesebb hitelt vesz fel. A közleményből kiderül, hogy 2022 decemberében 55 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ami az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 48 százalékos visszaesést jelent, de a tavaly novemberi adattól is mintegy 8 százalékkal elmarad. 2021-ben rekord dőlt a forint lakáscélú hitelfelvétel tekintetében, ugyanakkor 2022-ben „csak” 1217 milliárd összeget helyeztek ki a bankok, pénzintézetek a lakossághoz, ami 6,6 százalékos csökkenést jelent.

A közlemény szerint ugyanakkor az infláció és a gazdasági bizonytalanságok miatt a tavalyi év végére a lakáskamatok jelentősen megugrottak, emiatt érezhetően csökkent a vásárlási kedv. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kitért arra, hogy idén az lesz a kulcskérdés, hogy az eladók meg tudják-e szólítani a vevőket. Arra is számít, hogy a drágulás lassul, de nem áll meg, 2023-ban átlagosan 4-5 százalékkal kerülnek majd többe az ingatlanok.

Némi jó hír a lakásvásárlást tervezők számára, hogy a kormány döntése értelmében idén április végéig az átlagfogyasztás felett sem változik a földgáz ára. Ha nem lesznek kiugróan magasak a gázszámlák, akkor a magas rezsiköltségek miatt nem akarnak majd tömegesen megszabadulni az emberek a lakásaiktól. Serkentheti a piacot az is, hogy a babaváró támogatás és a falusi CSOK is 2024 végéig igényelhető és hogy két évvel meghosszabbították a lakásépítésekhez kapcsolódó áfavisszatérítés lehetőségét. A Duna House szerint az év végi bejelentések biztonságot és kiszámíthatóságot nyújthatnak a hitelpiac számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában