Hagyományok

2023.01.23. 08:24

Egy ima elmondása után ugrottak a vízbe vendégek és házigazdák Komáromnál

Az ortodoxok ezzel búcsúztatják el a karácsonyi időszakot.

Kemma.hu

Forrás: Sziakomarom.hu

Fotó: Sziakomarom.hu

Bulgáriából érkezett vendégek és négy észak-komáromi harcos mártózott meg a Holt-Vág néhány fokos vizében. Az eseményről a sziakomarom.hu tudósított. Leírták, hogy Bulgáriában a görögkeleti keresztény hagyományok szerint a jeges vízben táncolás egészséget és boldogságot hoz egész évre.

Az ortodox naptár 13 nappal le van maradva a Gergely-naptárhoz képest, így ők január 18-ról 19-re virradó éjjel tartják vízkereszt ünnepét, amikor is Krisztusnak a Jordán folyóban való megkeresztelkedéséről emlékeznek meg. A hagyomány szerint a jeges vízbe merülés előtt keresztet kell vetni, és imádkozva háromszor megmerítkezni abban. Az észak-komáromi pravoszláv pap megszentelte a vizet, majd beledobta a keresztet.

A főként bevállalós férfiak egy ima elmondása után a vízbe ugrottak, hogy elsőként érjék el a keresztet. 33 métert úsznak le ilyenkor, amely Krisztus életévének számát jelképezi. Aki bemegy és elsőként kihozza azt, megkapja az úr kegyelmét.

A WFC klub néhány tagját is felkérték, hogy csatlakozzon az eseményhez. Mi egyébként is sokan járunk hideg vízbe, úgyhogy örömmel jöttünk.

– idézte a sziakomarom.sk Farkas Pétert, a Wolf Fight Klub vezetőjét. Ryšavý Boldizsár szervezésében Farkas Péter mellett Kiss Bence és Kováč Barnabás, a WFC klub tagjai is elmerültek a Holt-Vág hűs vizében.

Az eseményen a bolgár énekkar énekelt is. Ők egyébként az észak-komáromi pravoszláv templomot jöttek meglátogatni. Továbbá a klasszikus bolgár népitáncot, az úgynevezett horót is eltáncolták ennek örömére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában