Koszorúztak

2023.01.12. 14:54

A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek az erődben

A 80 évvel ezelőtti doni katasztrófa áldozataira emlékeztek Komáromban, a Monostori erődnél.

K. D.

Hajnal Dóra és Turi Bálint is megkoszorúzta az emléktáblát

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Szabó Viktor, a Komáromi Jókai Színház színművésze Mészársosová Melinda Doni emlékezés!, majd Rozványi Dávid Levél fiamnak Oroszországból című verseit adta elő a Monostori erőd bejáratánál január 12-én, csütörtökön délelőtt. A 80 évvel ezelőtti doni katasztrófa áldozataira emlékeztek.

Ezt követően Oláh Kálmán tanár a doni katasztrófa történelmi hátteréről beszélt, úgy fogalmazva a magyar fiatalság színe-java pusztult el az ütközetben. Hozzátette, a magyarok rendkívüli hideggel néztek szembe, hiszen legalább -30, a hadtest feljegyzése szerint viszont -42 fok volt az ütközet idején.

Az esemény végén többek között Turi Bálint alpolgármester, illetve Hajnal Dóra és Dombay Gábor önkormányzati képviselők helyezték el koszorúikat az emléktáblánál, amely az elesett komáromi hősök neveit őrzi. A megemlékezést a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete (KEBEL) szervezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában