Vezekényi csata

2022.12.05. 10:00

Tatán mutatták be a négy Esterházy életét is követelő hőstettről írt könyvet

Bemutatták az Esterházyakról szóló könyvet Tatán. Az író, Csámpai Ottó annak járt utána, hogy a Vezekényi csatában hogyan tudta az alig ezer fős magyar csapat megfutamítani a négyszeres túlerővel bíró törököket.

G. D. V.

Mint az Tata Facebook-oldán olvasható, Csámpai Ottó, a Nagyszombati Egyetem egykori szociológia professzora is jelen volt a könyvbemutatón, amelynek az Esterházy-kastély adott otthont, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Tatai Csoportja szervezésében. 

Az „A hősök nem halnak meg! – Négy Esterházy egy hullása a Vezekényi csatában” címet viselő könyv a 370 évvel ezelőtt lezajlott ütközetet elemzi számos szempontból. A csatában az alig ezer magyar mégis megfutamította a több mint négyszeres túlerőben lévő török sereget, a nemesi dinasztia négy tagja, Esterházy László a nádor fia, pápai főkapitány, Ferenc, aki balassagyarmati főkapitány volt, Tamás, a lévai vicekapitány, valamint az aranysarkantyús lovag Gáspár életét veszítette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában