Hagyományőrzők

2022.12.11. 10:42

Magyar-sváb szótárat adtak ki Niklón, azaz Dunaszentmiklóson

Aktívan kiveszi részét Dunaszentmiklós, vagy németesen Niklo kulturális életéből a német nemzetiségi önkormányzat: tánccsoportot és dalkört szerveztek, illetve még egy sváb szótárt is készítettek.

Goletz-Deák Viktória

A dunaszentmiklósi dalárda sok eseményen lép fel minden évben

Fotó: Vida Gergely

A napokban mutatta be a Német Nemzetiségi Önkormányzat a saját magyar-sváb szótárát. Több éves gyűjtőmunka eredményeként egy közel 200 oldalas kötet állt össze, amiben próbáltak mindent lefedni. A szótárban magyarul van ABC-ben a szószedet és mellette a sváb megfelelője, a könyv hátuljában pedig van egy térkép a településről, amin  feltüntettük a különböző területek régi elnevezéseit is – magyarázta a nemzetiségi önkormányzat elnöke. Kiemelte, hogy a szótár Hartmann Károlyné, Székelyi Balázs nemzetiségi és Keil Richárd települési képviselő közös munkájaként jött létre.

– A szótár nyomtatásához sikerült pályázati pénzt is kapni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül kiírt kulturális pályázaton keresztül. Az első kiadásban 200 példányt fogunk nyomtatni – mondta Emmer Edina.

Idén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a dunaszentmiklósi dalkör, a Heimatskreis Niklo. Májusban, a hagyományőrző német nyelvű litánián és dalostalálkozón tartották meg a jubileumi eseményt. Természetesen a finom torta sem maradatott el az ünnepségről. Emmer Edina, a Dunaszentmiklósi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a kórus megalakulása óta a helyi rendezvényeken kívül megyei, megyén kívüli, sőt külföldi vendégszereplésekre is eljutott már.

– Népdalaikat főleg helyben gyűjtik, de szívesen tanulnak más forrásokból is dalokat. Előadásmódjukban is követik a helyi hagyományokat. A népdalok mellett összegyűjtötték a községben még fellelhető egyházi énekeket is. Évente német nyelvű májusi litániát és egyházzenei koncertet tartanak, így a népdalokon kívül a régi egyházi énekeket is igyekeznek megőrizni. 2006 januárjában a kórushoz férfi tagok is kapcsolódtak, azóta a valamikori asszonykórus vegyes kórusként működik - mondta az elnök. Hozzátette: a korábbi kórusvezető Hartmann Károlyné, Edit néni volt, jelenleg pedig Székelyi Balázs vezeti a csoportot.

Dunaszentmiklóson 2 tánccsoport is aktívan működik, szintén a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával. Jelenleg csaknem húsz fiatal tanulja és gyakorolja a magyarországi németek tánckultúráját, néhai koreográfusuk, Wenczl József táncával. A csapat jó kapcsolatban áll Komárom-Esztergom megye más tánccsoportjaival, de felvették a kapcsolatot az ország más részeiben működő csoportokkal is, valamint külföldön is jártak már. Jelenlegi vezetőjük Emmer Edina.  2013-ban gyerek tánccsoport is alakult, amely szintén sok környező településre jár szerepelni. Vezetőjük Nemes Szilvia, a Niklo Barátai Egyesület elnöke.

Bővítenék a tájház épületét
A Német Nemzetiségi Önkormányzat mér évek óta álmodozik arról, hogy bővítik a régi tájházat. Egy pajtaszerű épülettel szeretnék kiegészíteni, ami rendezvénytérként funkcionálna. Illetve kialakítanának egy vizesblokkot is, ugyanis jelenleg nem tartozik az épülethez.
– A tájházat jelenleg kiállítótérként használják, régiségeket gyűjtöttek össze benne. A rendezvények megtartása kicsit nehézkes így a tájház udvarán, hiszen nincs például vizesblokk a helyszínen és az időjárás viszontagságainak is ki vagyunk téve. Ezért első lépésként az önkormányzat saját költségen megterveztette az épületet. Ugyanis, ha van megfelelő pályázati lehetőség, akkor csak rövid idő áll rendelkezésre a tervek benyújtására – magyarázta Emmer Edina, elnök.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában