Kincseket rejtenek

2022.12.03. 12:35

Igazi közösségi térré alakult a neszmélyi helytörténeti kiállítás épülete

Budapestről is érkeznek vendégek a neszmélyi helytörténeti kiállítás épületébe. A vásártér mellett álló házat a településről származó régi, hagyományos eszközökkel, bútorokkal rendezték be. Az elmúlt időszakban igazi közösségi térré alakult a hely.

Goletz-Deák Viktória

Rendszeresen tartanak nagy érdeklődéssel kísért különböző szakköröket is a helytörténeti épületben

Forrás: Beküldött

Szinte mindig van valami program a helytörténeti kiállítás épületében. Délután szakköröket tartanak, hétvégén süteményt sütnek az autentikus konyhában, falain pedig helyi alkotók, művészek munkáiból szoktak kiállítást rendezni.

Az épület korábban is szerves része volt a közösségnek: a múlt évszázad elején postamesteri lakásként üzemelt, majd ide költözött a régi katolikus iskola egyik része. A 60–70-es években a fiatalok pedig a pincében kialakított diszkóba jártak szórakozni. Miután az iskola elköltözött, az épület megüresedett, és állaga megromlott. Ekkor vásárolta meg a neszmélyi önkormányzat a katolikus egyháztól, amit egy pályázat segítségével sikerült részben felújítani. A nem kis feladatot Soltész Babett közművelődési szakember vállalta, aki a helyiektől kért kidobásra ítélt, régi tárgyakat.

Iskolákat is várnak a kiállításra – A helytörténeti kiállítás épületébe általános iskolás osztályokat is várnak. A gyerekek korosztályuknak megfelelő feladatok kapnak, amivel a régi használati eszközöket és a régi hagyományokat is megismerhetik.
– Az osztályok hon- és népismereti óra keretében szoktak érkezni az egyórás foglalkozásra. Legtöbben a környező települések iskoláiból jönnek, de volt már osztályunk Budapestről is – magyarázta Babett, aki azt is elárulta, hogy a gyerekeknek legjobban a szobai pottyantós vécé tetszik, ami igazából egy fadoboz a tetején lyukkal, és benne egy kerámiaedény.
– Az egyik feladat, hogy mai használati eszközök fényképeit kell a diákoknak a régi megfelelőjük mellé helyezni. A mosógépet még egyikük sem találta meg – nevetett a szervező. 

– Felhívást tettem közzé, hogyha valamilyen régi használati tárgyat kidobnának, azt inkább adják nekünk. Illetve sok örökös is felajánlotta elhunyt rokona hagyatékát. Így kerültek hozzánk bútorok, fotók, dokumentumok, házassági levelek. Ezeknek a feldolgozásában hatalmas segítségem volt Juhász Mihály amatőr helytörténész, aki sajnos azóta elhunyt. Misi bácsinak rengeteg összegyűjtött anyaga volt Neszmélyről, és segített beazonosítani a régi értesítőket, háborúba behívó leveleket, községi bizonyítványokat is – magyarázta a szakember.

Végül három különböző tematikájú szobát sikerült kialakítani: egy régi, autentikus konyhát, egy lakószobát és egy nappalit, ami az épület fogadótere lett. Babett elárulta, hogy a következő céljuk a pince felújítása, ahol akár egy állandó borászati kiállítást is kialakíthatnának.

Érdekes szakköröket tartanak – Egyre népszerűbbek a helytörténeti kiállítás épületében rendezett kézműves foglalkozások. Jelenleg minden második csütörtökön makramézni tudnak az érdeklődők, minden második kedden pedig papírfonás van a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával, a Tudásunkkal Kézenfogva Program keretében. Ehhez saját közösségi programként decemberben mézeskalácssütés is terveznek, illetve tavasztól gyógyfűzős és horgolás-, kézimunkaszakkörrel fog bővülni a kínálat. Jelenleg 10-12 érdeklődő vesz részt a foglalkozásokon.
– A makramészakkörön csomózással használati tárgyakat, például poháralátétet és lakásdíszt készítettünk. A papírfonás­szakkörön pedig sodrással az adventi díszeket gyártottuk ajtóra, ablakra, karácsonyfadísznek – árulta el Soltész Babett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában