Berepedhet?

2022.12.13. 09:22

Forró víz a szélvédőre: jó ötlet vagy hülyeség?

Okozott már komoly balesetet megyénkben is a téli hidegben gondatlanul le nem takarított szélvédő. Jégoldóval, kaparóval vagy csak vízzel álljunk neki: Egy biztos: semmiképpen nem szabad sajnálni rá az időt!

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A napokban felrobbantotta az internetet néhány videó, amelyeken az látszik, ahogyan autósok forró vagy melegvizet öntenek a járművük befagyott szélvédőjére. Pro- és kontra megjelentek a vélemények, voltak, akik kerek perec kijelentették, hogy a kocsi üvege elrepedhet a hőmérsékletkülönbség miatt.

A rendőrség minden évben közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a téli látási- és útviszonyok miatt mire kell figyelniük az autósoknak. Mint írják, inkább induljunk el otthonról a szokásosnál korábban, hogy alaposan megtisztíthassuk a jármű szélvédőjét a jégtől, és gondoskodhassunk az ablakok párátlanításáról is.

Hernádi László, tatai autóversenyző, is fontosnak tartja, hogy csakis tiszta szélvédővel induljunk útnak. Szerinte a téli időjárásos autózásban a legfontosabb, hogy magunkban programozzuk át a vezetési stílusunkat és készítsük fel gépjárművünket a téli útviszonyokra.

– A téli gumin kívül fontos, hogy az ablaktörlő lapát is megfelelő állapotban legyen, és a nyári szélvédőmosó folyadékot is cseréljük le. Ezen túl érdemes jégkaparóval, jégoldó spray-­vel is felszerelnünk  – emeli ki Hernádi László, akinek tapasztalataiból adódó jó tanácsait érdemes megfogadni.

Két évvel ezelőtt Oroszlányban okozott komoly balesetet egy le nem takarított szélvédő. A gondatlan sofőr a lefagyott szélvédőjét nem tisztította le megfelelően, ami zavarta őt a kilátásban. Két gyalogost gázolt el, mert egy kanyarodásnál nem adta meg nekik az elsőbbséget. A baleset során mindkét gyalogos megsérült. Az eset 2020. január 27-én történt Oroszlányban, a Handler Kálmán utcában. 

A helyszínen a rendőrök megállapították, hogy az oroszlányi sofőr autójának szélvédője le volt fagyva. A rendőrség rendszeresen felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy elindulás előtt a gépjárművezető mindig gondoskodjon az üvegfelületeken lévő jég vagy hó eltávolításáról. Ehhez mindig legyen a járműben jégmentesítő folyadék vagy jégkaparó.

A biztonságos közlekedés érdekében pedig ne csak a szélvédőt, de a jelző és a világítóberendezéseket is takarítsuk le. Hogy mivel, abban a kérdésben megoszlanak a vélemények. A vizes megoltást mi is kipróbáltuk. Eláruljuk: bevált. És langyos vagy akár hideg vízzel is működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában