Beruházás

2022.12.10. 07:00

A jövő birkózóbajnokait nevelhetik Esztergomban: edzőcentrumot avattak Kertvárosban

Pénteken avatták fel a Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola rossz állapotú épületrészében a mintegy 480 millió forintos beruházás keretében kialakított Esztergom-Honvéd Birkózó Centrumot, ahol a jövő tehetségeit készíthetik fel a honi és nemzetközi megmérettetésekre.

Walczer Patrik

A birkózó centrum kívülről

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az ünnepségen dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára kiemelte, hogy az Esztergom-Honvéd Birkózó Centrum többfunkciós létesítmény, hiszen az általános iskolások is használhatják a tornaórákon, emellett az Esztergomi Birkózó Sportegyesület, illetve a Honvéd utánpótlás központjaként működhet. 

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Erős Gábor országgyűlési képviselő, Lévai Zoltán, az Esztergomi Birkózó Sportegyesület elnöke és Simonné Cserép Krisztina önkormányzati képviselő
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

A komplexum a kormány támogatásával, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai ajánlásával, a helyi vezetők, valamint az egyesület tagjainak összefogásával jöhetett létre. Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere kijelentette, hogy az épületegyüttes az eddiginél jobb, kényelmesebb és komfortosabb feltételeket teremt a sportolóknak. Reméli, hogy a centrum magyar-, Európa-, világ- és olimpiai bajnoki sikerek előszobája is lehet.

A birkózócentrum edzőterme

Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke méltatta Lévai Zoltánt, az Esztergomi Birkózó Sportegyesület elnökét, a centrum megvalósítóját, hiszen az esztergom-kertvárosi helyszínen az óvodásoktól a felnőttekig mindenkit huszonegyedik századi körülmények fogadnak. Beszélt arról is, hogy a szövetség a létesítményfejlesztési programja keretében az elmúlt kilenc évben mintegy 3 milliárd forintot osztott szét különböző projektekre.

Minden igényt kielégít a komplexum

Az ünnepségen elhangzott, hogy a beruházásnak köszönhetően egy igazi ékszerdobozzal gazdagodott Esztergom-Kertváros. A centrumot idén nyáron vehették birtokba a sportolók, a minden igényt kielégítő létesítményben a csarnokhoz kapcsolódva jól felszerelt edzőtermet is kialakítottak. Az öltözők és vizesblokkok, a szauna és masszázsterem szintén növelik a a birkózók komfortérzetét. Lévai Zoltán a bejárás során elmondta azt is, hogy nemcsak birkózó-, hanem egy közösségi termet is szerettek volna, ami kiszolgálja és segítséget is nyújt a helyi lakóközösségnek. Így az épületegyüttesben egy olyan irodát is létrehoztak, ahol akár szakköröket vagy különböző foglalkozásokat, oktatásokat tarthatnak.

Orbán Győző, a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) birkózó-szakosztályának elnöke köszönetet mondott a projektbe résztvevőknek és bízik benne, hogy számos tehetséget nevelhetnek ki Esztergom-Kertvárosban. Bozó Tibor vezérőrnagy szerint csodálatos az az életpályamodell, amit Lévai Zoltánék felvázolnak a gyermekeknek. Orbán Győzőhöz hasonlóan úgy gondolja, hogy a birkózóknak óriási eredményekben lehet részük, emellett szellemi-lelki szempontból is gazdagodhatnak.

Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke (jobbra) és Orbán Győző, a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) Birkózó Szakosztályának elnöke adta át Lévai Zoltánnak, a BHSE Birkózó Szakosztályának „Év edzője” díját.
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Baranya István sportpszichológus, a Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola igazgatója hangsúlyozta: a sport kiváló nevelőeszköz és a hittel együtt sikert jelenthet. Erős Gábor országgyűlési képviselő felidézte, hogy Lévai Zoltán és segítői az álmok megvalósítása terén számos nehézséggel néztek szembe, de minden akadályt leküzdöttek. A beszédek után Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke és Orbán Győző adta át Lévai Zoltánnak, a BHSE birkózó-szakosztályának az Év edzője díját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában