Élmény

2022.12.08. 07:00

Tündéri ikrekkel próbáltuk ki a tatabányai óriáskerék első körét +videó, fotók

Érdekesre sikerült a tatabányai óriás első bevetése. Olyan nagy fordulatra senki sem számított, mint amilyenre a tatabányai ikerpár: a nyolcéves Alina és Alexandra ugyanis életükben először ültek óriáskeréken. A nagy pillanaton még tíz utas osztozott velük.

Wágner Zsanett

Az első kört vállalták be az ikrek is

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

Első hallomásra merész ötletnek tűnik, hogy egy bevásárlóközpont parkolójába költözik egy amúgy nagyszerű építmény, miként a szakmában nevezik: a vidámparkok királynője. Másodjára sem a legjobb ötlet a helyszínválasztás, ám az esti látvány szép a magasból, semmi kétség.

Időben érkezünk a helyszínre, azonban a monstre építmény egyelőre mozdulatlan. Nagy a jövés-menés, az utolsó simításokat végzik a szakemberek. Hamarosan tesztüzemben indul el az óriás. A kabinok kék fényben tündökölnek, egyelőre utasok nélkül.

A bejáratból érkezik felénk egy aranyos asszonyság. Nem győz mentegetőzni a csúszás miatt. Mint mondja, ellenőrzést kaptak az utolsó percekben, ami miatt a leendő utasoknak körülbelül fél órát várniuk kell.

Ez éppen elég idő arra, hogy fontos információkhoz jussunk. Megtudjuk, hogy a szerkezetet egy hét alatt „építették”, és legelső „útja” 2018. június 31-én volt, Siófokon. Azóta minden nyáron a balatoni fővárosban „teszi a köröket”.

A megyeszékhelyen, a tervek szerint tavaszig marad, az elképzeléseket legfeljebb az érdeklődés hiánya írhatja felül. Ám Böbe optimistán áll a dolgokhoz, szerinte megéri majd üzemeltetni az óriást.

A hatalmas építmény csaknem 150 utast képes befogadni a fedélzeten, és 75 méter magasba visz fel. Körülbelül két tízemeletes háztömbbel egyenlő magasságig. Összesen 30 kabinban lehet utazni, ami egyenként 4-5 férőhelyes – testsúlytól függ, hányan ülhetnek bele. Végül eloszlik a tévhit is, hogy mi alapján szabják az árakat.

– Természetesen a megtett körök számítanak. A jegy háromra szól, ami körülbelül 5-6 perc menetidőt jelent. Az óriáskerék teljesen biztonságos, óránként 10 kilométeres sebességgel halad.

Eddig még senki nem lett rosszul – mutat Böbe egy emelőkosaras darura, ami veszély esetén bevethető. Szerencsére sosem volt szükség rá. Megtudjuk azt is, hogy Böbe atyai ágon tatabányai származású, sőt a megyeszékhelyen született.

Beszélgetésünk alatt érkeznek a tatabányai ikrek: Alina és Alexandra. Felfigyelünk édesanyjuk biztató mondataira. A nyugtató szavak azonnal értelmet nyertek, mikor megtudjuk, a testvérek életük első élményét szerzik meg az óriáskeréken.

A lányok mindössze nyolcévesek, de izgatottan várják, milyen érzés lesz a város fölé emelkedni. Édesanyjuk, aki szintén Alexandra, sokat vár az érzéstől, ha úgy tetszik, megelőlegezi a bizalmat. Születésnapjára barátnőitől azt kérte, menjenek vele néhány kört a tatabányai óriáskeréken.

Kisvártatva egy baráti társaság is megérkezik a helyszínre. Velük kiegészülve egy tucatnyian vártak a nagy első pillanatra. Arra, ami egy órás késéssel ugyan, de végül csak megtörténik.

– Szurkoljatok nekünk! Nehogy fent maradjunk! − kiált fel az egyik kabin utasa, majd jön a jelzés, minden rendben. Az órára nézünk, 16 óra 55 perckor elindul az első etap. Ahogy haladunk egyre feljebb és feljebb, már érezni a csípős hideget. Mindezt némileg kompenzálja a kivilágított város szépsége.

Derült és tiszta időben valószínűleg messzebbre is ellátni. Így be kell érni a környező tömbök látványával. Aztán a négysávossal, Sárberekkel, majd a szomszédos városrész kivilágított kertjeivel, lassan pedig egész Tatabánya megmutatja magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában