Változások

2022.11.19. 15:16

Nem lesz minimum ponthatár az Edutuson

M. K.

Forrás: Google Streetview

A felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó jogszabály módosítása a korábbiakhoz képest jelentősen nagyobb szabadságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a felvételi követelmények meghatározásában. Megkérdeztük Németh­né dr. Gál Andreát, a tatabányai székhelyű Edutus Egyetem rektorát, hogy élnek-e az új lehetőségekkel. 

– A rövid válaszom: igen. Az Edutus Egyetemen két fontos változás lesz a 2023. évi általános felvételi eljárásban. A szabályok mindkét képzési területre – gazdaságtudományok, műszaki – és minden képzési szintre – felsőoktatási szakképzés, alapképzés, mesterképzés – vonatkoznak. Az egyetem egyik meghirdetett képzése esetén sem ír elő minimum ponthatárt a képzésre való bejutáshoz. Ez azt jelenti, hogy megszűnnek a korábbi jogszabályi minimum ponthatárok, és az egyetem minden képzésére a felvételi tájékoztatóban meghirdetett maximális létszám beteléséig kerülhetnek be a jelentkezők – fogalmazott a rektor. 

Az is lényeges, hogy az egyetem egyik alapképzési szakán sem ír elő emelt szintű érettségi követelményt a bejutáshoz. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a korábbi, jogszabály által az alapképzésekre előírt emelt szintű érettségi követelmény, tehát minden alapképzésre be lehet kerülni középszintű érettségi birtokában. Hozzáteszem, ugyanakkor az emelt szintű érettségiért járó többletpont változatlanul megmarad. A többletpontok rendszere (maximum 100 pont) a 2023-as felvételi eljárásban egyébként nem változik, azaz minden felsőoktatási intézmény ugyanazokra a teljesítményekre adhat többletpontot – mondta Némethné dr. Gál Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában