Elismerés

2022.11.13. 15:30

Munkaszeretete a sikere titka az Edutus tatabányai rektorának

Az Edutus Egyetem fennállásának 30. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi szenátusi ülésen vehette át a Jubileumi Kitüntető Oklevél gyémánt fokozatát Némethné dr. Gál Andrea rektor.

Mórocz Károly

Forrás: Beküldött

– Rangos kitüntetés tulajdonosa lett az elismert tanár, rektor. Mi a sikerek titka?
– Immár 29 éve dolgozom az intézményben, eddig ez az első és egyetlen munkahelyem, ami úgy gondolom, manapság nem túl gyakori. Már gyermekkoromtól kezdve a tanári pályára készültem, de később a gazdaságtudományok felé fordult az érdeklődésem. Nagyon szerencsés vagyok, hogy közgazdász tanárként mindkét területet gyakorolhatom. Amit az ember igazán szeret csinálni, abban többnyire sikeres is: nekem ilyen az oktatás. A hallgatókkal való foglalkozás mellett 2009 óta részt veszek az intézmény felsővezetésében is, először oktatási rektorhelyettesként, majd 2017 óta rektorként. Jelentős „helyzeti előnnyel” bír számomra, hogy végigkövethettem az intézmény fejlődését a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája megalapításától kezdve az Edutus Egyetem létrejöttéig. Minden részletében ismerem a működési folyamatokat, az erősségeket és problémákat, ami nagy segítségemre van az egyetem mindennapi életének irányításában.  

– Mi volt a legnagyobb kihívás, amit megoldott?
– Kétségkívül az egyetemmé válás jelentette az intézmény számára és nekem is a legnagyobb kihívást az egyetemmé válás jelentette. A főiskola egyetemmé fejlesztése már 2010-től a stratégiánk része volt, és végül 2018-ra sikerült minden elemében teljesítenünk az alkalmazott tudományok egyeteme minősítés jogszabályi kritériumait. A követelmények közé tartozik egyebek mellett az alap- és mesterszakok megfelelő száma, amit mi a gazdaságtudományi és műszaki tudományterületekhez tartozó 6 alapszakkal és 2 mesterszakkal teljesítettünk, de mesterképzéseink száma 2023-tól újabb szakkal fog bővülni. Követelmény volt emellett a duális képzés vállalati partnerekkel közös kidolgozása és elindítása, valamint idegen nyelvű képzés folytatása is, mely feltételeket szintén folyamatosan teljesíti az egyetem.

– Mennyire csapatjátékos? Elégedett a kollégáival?
– Bár az intézmény- és képzésfejlesztés számos mérföldkövénél szerepet vállaltam a követelmények sikeres teljesítésében, de eközben mindig maximálisan támaszkodtam és támaszkodhattam kollégáim segítségére. A 30 éves jubileumi ünnepségen éppen 30 kolléga részesült kitüntetésben, akiknek kétharmada több mint 15 éve az intézmény dolgozója, azaz van egy hosszú évek óta összeszokott csapatunk. Emellett természetesen számos új, de nem kevésbé elkötelezett kolléga is csatlakozott hozzánk az évek során, így összességében azt mondhatom, hogy vezetőként nagyon könnyű dolgom van, mert az egyetem sikeréért dolgozó, egymást segítő kollégákat irányíthatok.

– Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás. Voltak, illetve vannak ilyen napok?
– Ritkán. A napi feladatok elvégzése többnyire nem fér bele nyolc órába, és gyakran a hétvégék, vagy ünnepnapok sem mentesek a munkától. Időről időre igyekszem pihenni és feltöltődni, főként családi programok, nyaralások idején. Számomra kiváló kikapcsolódás az is, amikor – és ez elég gyakori – megfőzök egy jó vacsorát a családnak.

Legyenek sokan sikeresek!
– Ugyan alapvetően statisztikatanár vagyok, de miután a doktori fokozatomat gazdálkodás- és szervezéstudományokból szereztem, az utóbbi években elsősorban vállalkozási ismereteket oktatok – mondja Némethné dr. Gaál Andrea. – Az innovatív vállalkozás specializáció oktatójaként bízom benne, sok hallgatót tudok segíteni abban, hogy sikeres vállalkozóvá váljon, lehetőség szerint itt a megyében. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy rektorként pedig az a fő célkitűzésem, hogy az Edutus Egyetem – mint Komárom-Esztergom megye egyeteme – jelentősen hozzá tudjon járulni szűkebb hazánk gazdaságának fejlődéséhez. Fontos, hogy az intézmény betöltse a megyében az egyetemi tudásközpont szerepét, ugyanakkor az alkalmazott tudományok egyetemeként mindenkor nagy hangsúlyt kell helyezni a korszerű elméleti ismeretekkel alátámasztott gyakorlati megoldások bemutatására. Kiemelem még a megye vállalataival való szoros együttműködést mind az oktatás (duális képzés), mind a kutatás-fejlesztési projektek kapcsán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában