Jégsátor

2022.11.22. 17:34

Már a tatai gyerekek is korcsolyázhatnak

Tegnap reggel hivatalosan megnyitották az idei szezont a tatai jégsátorban. Délután és hétvégente a nagyközönség előtt is szabad a pálya, délelőtt pedig a Kőkúti Általános Iskola diákjainak tartják ott a testnevelés óráit.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az utolsó simításokat végezték a tatai jégsátorban a megnyitó előtt. A pálya felületét tisztították meg, hogy semmi se zavarhassa meg a diákok koris bemutatóját. A gyerekek közben már vidáman zsibongva készültek az eseményre: bemelegítettek és húzták lábaikra a korcsolyájukat

A közönség is lassan megérkezett, az alsós osztályok tanulói kíváncsian nézték, mi is készül, hiszen van, aki közülük most fog először korcsolyát húzni a lábára. Kőhalmi Zoltán, az iskola igazgatója elmondta, hogy először 2014-ben nyithatott meg a jégsátor.

– Köszönet Tata önkormányzatának és a Városkapu Zrt.-nek, hogy annak idején létrejött ez a sportsátor és úgy döntöttek, hogy a téli időszakban itt műjeget alakítanak ki, ez már nyolc éve tart. 2014 óta pedig a Kőkúti Általános Iskola és a Fazekas utcai tagintézmény diákjai heti egy órán át korcsolyázhatnak. Nagy többségében a kollégáim tartják a testnevelés órákat. A tanító néniknek itt besegítenek a testnevelők és az alapokat tanítják meg. Nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen lehetőségünk van, ebben az évben is, amikor ilyenek az energia árak – mondta az igazgató, aki hozzátette: a fagyasztó gépet a Güntner cég biztosította.

– A gyerekek örömmel jönnek le, nem időjárásfüggő, ha esik az eső, az se befolyásoló a sátor miatt. A korcsolyázásnak pedig nagy előnye van. A finommotorikát ki tudom emelni, ez nagyon fontos a kicsiknél, ha megtanulnak korcsolyázni, az egyensúlyuk biztosított. A nagyok pedig már profin korcsolyáznak, magasabb évfolyamokon előkerül a jégkorong is, azt kimondottan szeretik a gyerekek – magyarázta Kőhalmi Zoltán.

Sokan segítettek
A megnyitón részt vett Berczelly Attila, a jégpályát üzemeltető Városkapu Zrt. vezérigazgatója, és Michl József polgármester is. 
– Van köztetek olyan, aki meg sem született akkor, amikor Horváth Zoli bácsi folyamatosan kérdezte, hogyan lehet az, hogy Tatán nem fagy be az Öreg-tó. Ez egy olyan dolog, amiről egy polgármester nem tehet. De azért tehet, hogy legyen egy jégpálya – mesélte a polgármester, aki elmondta azt is, nagyon sokan segítettek abban, hogy ez a jégpálya létrejöhetett. Közülük is kiemelte a Güntner Kft.-t, akik a fagyasztógép kölcsönzését vállalták.

Schweininger Ferenc, a Kőkúti Általános Iskola testnevelője felső osztályos gyerekeknek oktatja a jégsátorban a korcsolyát. Mint mondta: próbálják játékos, ügyességi feladatokkal megszerettetni minden kisgyerekkel a korcsolyázást. Az óra második részében természetesen marad idő a szabad siklásra is. A legügyesebbeknek lehetősége van Horváth Zoltán edző jégkorongcsapatában is kipróbálnia magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában