Konferencia

2022.11.01. 11:00

Akadémiai Tudományos ülésnek adott otthont Ászár

Október 28-án tudományos konferenciával egybekötött munkaülést tartottak a Bakonyalján. A rendezvényen résztvevők Ászár Község Önkormányzat önállóságának huszadik évfordulóját is megünnepelték.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Beküldött

Október 28-án 10 órai kezdettel a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottság Gazdaság- Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottság Közigazgatási Munkabizottsága Ászár Község Önkormányzata közreműködésével a kistelepülési önkormányzatok helyzetéről konferenciával egybekötött munkaülést tartott. A rendvényen részt vett Mayer Gábor területért felelős államtitkár és több, mint ötven elméleti szakember.

A rendezvényt Pekár Zsolt polgármester nyitotta meg. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy a település Ászár Község Önkormányzat önállóságának huszadik évfordulóját is ünnepli. Ugyanekkor vált önállóvá Károlyháza és Csörög község is, akiknek képviselői szintén megtisztelték jelenlétükkel a szakmai fórumot.

Dr. Kaiser Tamás, a Közigazgatási Munkabizottság elnöke bevezetőjében elmondta, hogy a munkabizottság célja 2016 decemberétől, hogy összehozza azokat a tudományos és gyakorlati területen dolgozó kollégákat, akik az önkormányzati, államigazgatási, területfejlesztési területén munkálkodnak. Fontosnak tartja, hogy a szerveződésnek köszönhetően a kistelepülések helyzetének tudományos és gyakorlati szempontból történő megtárgyalásával segítséget nyújtsanak.

Akadémiai Tudományos ülésnek adott otthont Ászár
Forrás: Beküldött

Dr. Bekényi József, a Belügyminisztérium önkormányzati főosztályvezetője 32 év tapasztalatával szubjektív szempontból elemezte a magyar önkormányzatiság első húsz évének működését, valamint a 2010 óta kialakult helyzetét. A jövőt illetően az önkormányzatok számára is meghatározónak tartja a globalizáció hatását. Fontos feladatnak jelölte meg az infrastruktúra megteremtése mellett, a szubjektív, településhez tartozás tudat fejlesztését is.

– Szükségszerűen megoldandó lesz az önkormányzati területen a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kiaknázása, és a jelenlegi gazdasági helyzet ésszerű kezelése – hangzott el a konferencián.

Ezt követően Tábori Ferenc a Pannon Egyetem tanársegédje, Hárskút polgármestere címszavakban felsorolta mindazokat a kihívásokat, problémákat, amelyekkel a kistelepülési önkormányzatok szembesülnek. Kiemelte azonban, hogy egy-egy község földrajzi és egyéb adottságai meghatározók abból a szempontból, hogy az önkormányzatnak milyen feladatokkal és milyen intenzitással kell foglalkoznia.

Molnár Éva a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője a feladat alapú finanszírozás és támogatásrendszerét ismertette. Kiemelte, hogy az államháztartás helyzetének alakulása, valamint a gyorsuló infláció a gazdaság minden szereplőjének nehézséget okoz, így az önkormányzatokat és a fenntartásuk alatt lévő intézményeket is érinti. Majd tájékoztatta a jelenlévőket a 2023. évi költségvetés várható irányairól, amely a lehetőségek szerint igyekszik kezelni az ismert problémákat.

Akadémiai Tudományos ülésnek adott otthont Ászár
Forrás: Beküldött

A kistelepülések népességének alakulása és ennek társadalmi következményeiről Dr. Tagai Gergely tudományos munkatárs, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat részéről tartott előadást.

– Magyarországon negyven év távlatában egy fogyó, elöregedő népesedési folyamat tapasztalható, amely eltérően, de egyaránt érinti a községeket, valamit a nagyobb településeket: a kistelepülések elsődlegesen a természetes népesség fogyással, míg a nagyvárosok a belföldi vagy külföldi elvándorlás problémájával küzdenek. A népességmegtartás szempontjából a közszolgáltatások egységes színvonala és elérhetősége meghatározó – részletezte Dr. Tagai Gergely.

Az előadássorozat zárásaként dr. Istvándi Csilla jegyző és Pekár Zsolt közös előadásban mutatta be a húsz éve önállóvá vált Ászár község indulását és elért eredményeket. Az igazgatási munka mellett kitértek a településfejlesztés és a közösségépítés sikereire és nehézségeire is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában