Simon-Júda

2022.10.09. 18:03

Több tízezren látogattak el a párkányi Simon-Júda Vásárba (fotók)

Mint a rendszerváltás előtti évtizedekben, úgy most is nagy attrakciónak számít a párkányi Simon-Júda kirakodóvásár. A csütörtöktől vasárnapig tartó felvidéki eseményre nemcsak Szlovákia minden részéből, de a szomszédos Esztergomon át magyarországi érdeklődők ezrei látogattak el.

Pöltl Oxi Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Ahogy Esztergomnak alapvető látványossága a Várhegy és a bazilika, úgy a Duna túloldalán, Párkánynak a minden ősszel megtartandó Simon-Júda vásár. A hagyományos kirakodóvásárok ezen tízezreket vonzó eseménye az októberi hónapra, vagyis az őszies, hideg idő elérkeztének, a betakarítás végének és a juhászok elszámoltatásával hozható összefüggésbe, legalábbis, ami az eredetet illeti. 

A párkányi Simon-Júda vásár ma már jóval több a kézművesek expójánál, a párkányi öt különféle, de egymáshoz kapcsolódó utcában megrendezett gigantikus méretekkel bíró eseményen a régi kézműves szakmákat képviselők, a jelenkor divatja és vásárlói igényeit is kielégítő portékákat kínálók, továbbá a hagyományos és street food ételek és italok árusai is találhatók.

Az Esztergom felől érkezők elsőként a sétáló utcából induló vásársorral találkoznak. Már itt megjelentek a kézművesek, akik a szőttesek, mázas edények, kézifaragású dísz- és használati tárgyak, a klasszikus Matyó-babák kínálatával vegyülnek bele a 21. századi áruféleségek standjai közé. 

Számos tematikus vásárral ellentétben ez a párkányi az eklektikával, vagyis a meglehetősen kevert műfajú jellemzővel illethető. A több kilométeres, csaknem egy vonalban elhelyezkedő vásárterületen a népies viseleteket készítő kézművesek, ékszerkészítők, bőrdíszművesek, mézeskalács, kürtőskalács, lacipecsenyések, boros-pálinkás árusok mellett ott volt a '80-as éveket idéző vattacukros, illetve horgolt-kötött ruházatot és játékfigurákat, bútorkiegészítőket, különféle gyerekeknek való bábukat, sportruházatot, megannyiféle játékot és szórakoztatóipari kelléket, sok-sok fajta édességet, ruhaneműt kínáló árusok.

Az étel és italstandok választéka is bizonyos mértékig változatos volt, de miként a többi termékfajtánál, úgy ezeknél is egy idő múlva a már látott étel- és italkínálat köszönt vissza.

Himmler György, párkányi kulturális menedzser a Simon-Júda vásárról szólva elmondta, hogy a rendezvényen megjelenő szlovákiai fellépőket felvonultató zenés, táncos kísérőprogramokon túl a vásár napjaiban amolyan multikulturális forgataggá is alakul, ahol szlovák, cseh, székely, magyar, sőt, afrikai és kecsua indián vásározók is láthatók. Himmler György hozzátette: a Simon-Júda idején a párkányiak, bárhol is éljenek a világon, hazalátogatnak, így baráti, rokoni találkozók helyszíne is a vásár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában