Fejlesztések

2022.10.07. 13:35

Megújult az óvoda Ácsteszéren, bérlakások is nyílnak a pedagógusok részére a térségben

Hamarosan a játszótér is teljesen megújulhat, az önkormányzat reménykedik, hogy a fiatal családok számára is vonzóvá tudják tenni a községet.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Nem áll meg a fejlődés Ácsteszéren. Nemrég adták át az új minibölcsődét, és már a Zöld Óvoda felújítása is befejeződött. Utóbbit 50 millió forintos, vissza nem térítendő TOP-os pályázatból valósították meg, jócskán a 2025-ös határidő előtt. 

Már csak a játszótérre várják az új eszközöket, erre a támogatásból 15 millió forint jut. A többiből új vizesblokkokat alakítottak, ki, felszedték a csoportszobák régi burkolatát, az alatta lévő döngölt földre szigetelés került, majd új burkolatot kaptak a helyiségek. De az épület külső-belső festése, és a falak lambéria burkolata is elkészült.

Bérlakással segítik a pedagógusokat - Az önkormányzat a Magyar Falu Program segítségével 28 millió forintból elkezdett felújítani két garzonlakást az óvoda konyhája felett. Ezeket a szoba-konyhás, fürdőszobás ingatlanokat a tervek szerint felajánlják a környéken élő pedagógusoknak szolgálati lakásként, akiknek a használatért cserébe csak a rezsit kellene kifizetniük. Ezzel szeretnék támogatni a pályakezdőket, illetve a messzebb élő tanárokat is a térségbe vonzani. Igény van a kezdeményezésre, ugyanis az elmúlt két évben az ácsteszéri orvos lakás biztosította egy bakonyszombathelyi pedagógushölgy lakhatását. Illetve az egyik új, fiatal, Bakonyszombathelyről bejáró óvónő is jelezte már, hogy szívesen költözne majd Ácsteszérre az egyik lakásba.

A fejlesztés azonban itt nem áll meg. Az önkormányzatnak célja, hogy több szociális bérlakást is kialakítson, illetve a település egykori szórakozóhelyén idősek otthonát hozzanak létre. 

A terveik szerint mintegy 80 szépkorúnak adna otthont az épület. Ellátásuk, gondozásuk a helyieknek adna új munkalehetőséget. De gondoltak azokra az idősekre is, akik nem szeretnének beköltözni egy intézménybe, vagy megosztani másokkal az otthonukat.

A tervek szerint a település megvásárolna pár üres házat, amit sorban felújítanának. Ezekbe is várnák azoknak az időseknek a jelentkezését, akik például a zsúfolt nagyvárosból szeretnének egy nyugodtabb, családiasabb környékre költözni. 

Hétszáz forint a szociális ebéd - Tervben van az óvoda főzőkonyhájának a bővítése is. Öt évvel ezelőtt még csak 80 főre készítették minden hétköznap az ebédet. Most már Csatkán, Bakonyszombathelyen is ők biztosítják a szociális étkezést, illetve az óvodások és iskolások is Ácsteszérről kapják az ebédjüket. A település most egyeztet a bakonysárkányi önkormányzattal is, hogy számukra is Ácsteszérről szállítsák az ebédet. Ezzel már 500 főre főznének naponta, amivel egy új munkahelyet is teremtenek. Az önkormányzat célja, hogy még ebben a válságos időben is megfizethető meleg étel jusson mindenkinek az asztalára. A konyhán dolgozók elmondták, hogy egy étkezés 980 forintba kerül, amiből a rákerülő szociális támogatás miatt 700 forintot kell csak kifizetni.

Természetesen ők is megkapnák ugyanazt a gondoskodást és ellátást, amelyeket az idősek otthonának a lakói. Ugyanis az önkormányzat szeretne olyan szociális ellátórendszert kiépíteni, ami a falu időseinek is segítséget nyújtana. Ápoló járhatna ki hozzájuk, illetve az étkezésüket is biztosítanák.

A falu azt reméli, hogy a fiatal családokat is a településre vonzaná az új munkalehetőség és a megújult szép környezet. Ebben lehet segítségükre a most átadott hét férőhelyes minibölcsőde és a megújult óvoda is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában