Szoboravató

2022.10.11. 19:30

Klebelsberg Kuno szobrát leplezték le a ligetben

Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatási miniszter, Komárom egykori ország­gyűlési képviselőjének mellszobrát avatták fel kedden délután a komáromi Jókai ligetben.

Körtvélyfáy Dina

Arlett Tamás, Molnárné dr. Taár Izabella és dr. Molnár Attila avatta fel a szobrot a Jókai ligetben

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

– Egy olyan szomorú eseményre emlékezünk, amely 1932. október 11-én történt, körülbelül ebben az időpontban – fogalmazott a rendezvényen Oláh Kálmán pedagógus, aki elsőként köszöntötte a résztvevőket. – Ekkor hunyt el egy olyan politikus, Klebelsberg Kuno, akinek munkásságát el kell ismerni. 

Hozzátette, a nyugati egyetemeket is megjárt Klebelsberg elképesztő munkabírással óriási dolgot hozott létre. Hangsúlyozta, tíz év alatt olyan iskolarendszert épített ki miniszterként, amely az összes magyar Nobel-díjast kinevelte. Aki külföldre akart menni, mint Szentgyörgyi Albert, azt hazahívta és Szegeden olyan körülményeket teremtett számára, hogy itt végezhesse tevékenységét. 

Hazánk legnagyobb hatású kultúrpolitikusára emlékeztek, Klebelsberg Kuno
Hazánk legnagyobb hatású kultúrpolitikusára emlékeztek
Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Klebelsberg Komárom városának is volt országgyűlési képviselője, ezért is tartotta fontosnak az Endresz Csoport a szobor elkészítését, amely figyelmeztet, alázatra késztet minket 

– vélekedett Oláh Kálmán. 

Életrajz - Gróf Klebelsberg Kuno jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, rövid ideig belügy-, majd mintegy 10 évig vallás- és közoktatásügyi miniszter volt. 1917-től 1932-ig a Magyar Történelmi Társulat elnökeként is működött. 1898-ban a miniszterelnökség osztályvezetője lett, ekkor külügyi és nemzetiségi kérdésekkel foglalkozott. 1914-ben kapott államtitkári megbízatást, 1919-ben pedig keresztény párt szervezésébe fogott, amiért a tanácsköztársaság üldözte. 1922-ben nevezték ki vallás- és közoktatásügyi miniszternek. 

Ezt követően Gál László Latinovits-díjas versmondó adta elő Reményik Sándor Templom és iskola című versét. Később az Endresz Csoport vezetője, Arlett Tamás szólt a megjelentekhez. 

Ehhez a városhoz számtalan jeles személyiség kötődik 

– fogalmazott Arlett Tamás. 

– Itt halt meg egy római császár, Valentinianus, itt született egy király, V. László, valamint a legnagyobb magyar regényíró, Jókai Mór, itt harcolt Klapka György. A névsort hosszú ideig lehetne sorolni. Ma azonban hazánk legnagyobb hatású kultúrpolitikusára emlékezünk, aki szintén kötődik Komáromhoz. 

Elmondta, Klebelsberg egységes közigazgatást szervezett, megreformálta a pedagógusképzést, népiskolai rendszert alakított ki az analfabetizmus visszaszorítása érdekében. A szobrot Arlett Tamás, Molnárné dr. Taár Izabella, a járási hivatal vezetője és dr. Molnár Attila polgármester leplezte le a Kempelen-középiskola kadétjainak tiszteletadása mellett. Az esemény végén a jelenlévők elhelyezhették koszorúikat a szobor lábánál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában