HÖOK

2022.10.09. 12:07

A Csillagerődben rendezték október 8-án a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tisztújító közgyűlését

Az ELTE kancellárja szerint óriási támogatásra lenne szükségük.

Körtvélyfáy Dina [email protected]

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

– Harminc évvel ezelőtt, frissen kinevezett egyetemi tanársegédként indult el itt Komáromban a karrierem, az ókori Brigetio régészeti feltárásával – kezdte dr. Borhy László, a programszervező Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora.

Kifejtette, ezért is különösen kedves számára ez a helyszín. Később Murai Lászlót, a HÖOK leköszönő elnökét is méltatta, akivel hasonlóan gondolkoznak csapatról, feladatról, elkötelezettségről.

Dr. Scheuer Gyula az ELTE kancellárja a nosztalgiázás helyett rámutatott, az egyetem összes energiaköltsége az elmúlt időszakban 1,6 milliárd forint volt, becsléseik szerint a jövő évben a jelenlegi, gyorsan változó piaci árakon – energiamegtakarítások nélkül – akár a 25 milliárdot is elérhetik a költségek. A hallgatói normatíva alapján 15 milliárdot kap az egyetem, az egyéb, szabadon felhasználható bevételekkel együtt pedig még mindig csak 20 milliárd forintot tesz ki.

– Ez az jelenti, hogy óriási kormányzati költségvetési támogatásra lenne szükségünk annak érdekében, hogy azt a működést, ami még biztosítja, hogy az oktatás és a kutatás céljai ne sérüljenek, továbbra is nyújtani tudjuk – hangsúlyozta a kancellár.

Partneri együttműködés –  Az esemény részt vett dr. György László államtitkár is, aki úgy vélekedett, nem mindig volt partneri a HÖOK és a kormányzat között az együttműködés, ez azonban mára már megváltozott. Az elmúlt évek eredményeit is felsorolta, mint például azt, hogy megduplázták az egyetemek költségvetését január elsejétől, valamint a külföldön tanító legjobb magyar tudósok (Karikó Katalin, Barabási Albert László, Krausz Ferenc, Roska Botond, Buzsáki György) is időről időre hazánkba látogatnak előadásokat tartani a magyar diákoknak.

Hozzátette azonban azt is, hogy az energiaköltség növekmény a teljes felsőoktatásban megközelíti azt az összeget, amelyet egy-két évvel ezelőtt a magyar kormányzat a felsőoktatásra költött.

– Értelmezésemben ebben a helyzetben a siker az, ha úgy tudjunk fenntartani a működésünket, hogy az elért eredményeinkből minél kevesebbet kelljen feladnunk és a céljaink minél nagyobb részét meg tudjuk valósítani.

A kancellár felhívta a hallgatók figyelmét a megtakarítások fontosságára, és megértésüket, együttműködő segítségüket kérte az energiamegtakarítási célok elérése érdekében.

Az egyetem utólag megkereste lapunkat, és arról tájékoztatott minket, az elmúlt hetekben komoly párbeszéd indult az energiamegtakarítási célok elérése érdekében. Egy e-mail címet is létrehoztak, amelyre minden egyetemi polgár javaslatait kérdéseit várják.

Az eseményen később beszédet mondott dr. Molnár Attila polgármester, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és dr. Kiss Tamás, a HÖOK tiszteletbeli elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában