Gyermekáldás

2022.09.01. 13:35

Villámgyors otthonszülés Tatán: kis híján megelőzte a mentőket az újszülött

Nagyon sietett egy tatai újszülött, hogy világra jöhessen, kis híján a mentőket is megelőzte. Így végül egy csodás és villámgyors otthonszüléssel indult a nap.

Kemma.hu

Forrás: Országos Mentőszolgálat/Illusztráció

Hajnalban indult be a szülés annál a 37 hetes kismamánál, akihez Tatán kérték csütörtök reggel a mentők gyors segítségét. A 30 év körüli kismama, ahogy azt a mentőszolgálat írja, arra ébredt, hogy elfolyt a magzatvíz, ezért az izgatott apuka azonnal mentőt hívott. Itt felgyorsultak az események, és a kis jövevény szinte meg is előzte a mentőket. 

Perceken belül két mentőegység is érkezett a családhoz, azonnal megvizsgálták az édesanyát, akinél már beindult a szülés és már látszott is a kisbaba hajas fejbőre. Az életmentők bonyodalmak nélkül, néhány perc alatt világra segítették a kisfiút, aki azonnal felsírt. Helyszíni ellátást követően a boldog édesanyát és gyermekét is stabil állapotban szállíthatták kórházba. Az újszülöttnek boldog és egészséges életet kívántak a mentők, a mentésben résztvevőknek és az édesanyának pedig gratuláltak. 

Több újszülött meglepte már a családját

Nem ez az első villámgyors, mondhatni megelepetésszerű otthonszülés szűkebb hazánkban. Tavaly augusztusban telefonon segítettek világrahozni egy kisbabát a tatabányai mentők. Akkor a rutinos mentésirányító azonnal több mentőegységet is riasztott, miközben folyamatosan instruálta a bejelentőt a teendőkre. Bár a mentők perceken belül helyszínre értek az egészséges baba ennél is gyorsabban jött a világra, és szinte azonnal felsírt.

2019-ben is szükség volt a mentők segítségére. Akkor Győrbe indultak, de végül csak a komáromi ügyeletig jutottak a Kiss család tagjai, amikor az anyukánál megindultak a fájások. Ahogy arról annak idején beszámoltunk, a kisbéri és a komáromi mentőállomás mentősei, valamint a komáromi ügyeleten dolgozók segítették világra Olivért, méghozzá október 23-án. 

Idén áprilisban telefonos segítséggel vezette le saját gyermeke születését a hódmezővásárhelyi férfi. Itt is villámgyorsan történtek az események: az utcáról telefonáló nőt visszairányította a lakásba, és alighogy ez megtörtént, be is indult a szülés. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában