Helyi közélet

2021.08.03. 17:34

Igazi hős: telefonon vezette le a szülést a tatabányai mentésirányító

Az édesanyánál beindult a szülés, ám még a mentők kiérkezése előtt világra jött a baba – a mentős telefonon segített levezetni a szülést.

Kemma.hu

Az anyatejjel táplált csecsemőknek adható K-vitaminból – ami a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője – jelenleg országos hiány van a patikákban. Az egyetlen hazai gyártónál tavasszal állt le az előállítás.  Az egyik tatabányai gyógyszertárban érdeklődésünkre elmondták, hogy a július 15-i hétre várják a létfontosságú K-vitamint, ám a korábban pár száz forintért beszerezhető készítmény jóval magasabb áron kerül majd forgalomba. Dr. Faragó Péter, a Levendula Gyógyszertár vezetője elmondta, hogy ők májusban kaptak utoljára K-vitamint, azóta hiánycikknek számít. Hozzátette, hogy jelenleg két nagykereskedőtől is ígéretük van, az egyiktől hét közepére várható szállítmány. Viszonylag „olcsóbb” kategóriájú lesz, bár támogatással így is 2850 forintos árra kell számítani. – Információink szerint július 22-én egy másik külföldi beszállítótól is érkezik hazánkba K-vitamin, és hozzánk is kerül majd a termékből. Ennek az ára várhatóan 5500 forint lesz. A készítmények így sem maradnak sokáig a patikában, a kereslethez igazítják a rendelésüket. Eddig havonta 20-30 darab fogyott belőlük – tette hozzá a gyógyszerész. A város többi patikájában is érdeklődtünk, ahol szintén ugyanezekkel az információkkal tudtak szolgálni a készlet feltöltésével kapcsolatban. A külföldi készítmény behozatala folyamatban van, az ára a hazai gyártás újraindulásával pedig remélhetőleg ismét csökken majd. Azt azonban, hogy ez mikorra várható, nem lehet tudni. Hajdu László gyermekorvos a veol.hu-nak korábban elmondta: a K-vitamint az anyatejes táplálásban részesülő újszülötteknek és csecsemőknek vérzékenység ellen kell szájon át adni hat hónapos korig. Amennyiben hat hónapos kor alatt a csecsemő anyatej helyett tápszert vagy főzeléket is kap, és az anyatej mennyisége kevesebb, mint a hozzátáplálás, nem szükséges tovább adni. 

Forrás: Shutterstock

Beindult a szülés annál a 40 év körüli kismamánál, aki mellől az utolsó pillanatokban kérte riadt barátnője a mentők gyors segítségét augusztus 3-án reggel. A Tatabányai Mentésirányítás rutinos mentésirányítója azonnal több mentőegységet is riasztott, miközben folyamatosan instruálta a bejelentőt a teendőkre.

Bár a mentők perceken belül helyszínre értek, az egészséges baba ennél is gyorsabban jött a világra, és szinte azonnal felsírt.

– Bajtársaink az ellátás után, stabil állapotban szállíthatták kórházba az anyukát és harmadik gyermekét, akinek boldog, egészséges életet kívánunk! Anyukának és a mentésben résztvevőknek gratulálunk! – osztotta meg a csodás pillanatok részleteit a Facebookon az Országos Mentőszolgálat.

/Főoldali kép: illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában