Aggodalmak

2022.09.07. 17:30

Valami bűzlött Mocsán: fórumon kaptak választ a problémára a lakosok

Lakossági tájékoztatót tartott a Éltex Kft. a mocsai művelődési házban. A fórum apropóját az adta, hogy korábban a cég telephelye felől erős bűz áradt a település irányába.

Kemma.hu

A néhol paprikás hangulatú fórumon a céget Vass Zoltán ügyvezető igazgató, Vermes Péter ügyvezető és Rogács István ügyvezető helyettes képviselte. Udvardi Marianna polgármester az esemény kezdetén elmondta, a cég először a testületet tájékoztatta, de mivel a közösségi oldalakon elharapóztak az indulatok, úgy döntöttek szükség van egy szélesebb körű tájékoztatóra.

A fórumon sokan fejezték ki aggodalmukat a bűz miatt
Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Az Éltex Kft. egyébként hulladékkezeléssel, feldolgozással, újrahasznosítással foglalkozik, valamint egy új tevékenységet is el akartak kezdeni, amelyről a lakosságot nem tájékoztatták, igaz ez nem is törvényben előírt kötelezettségük. A helyiek problémája kettős. Egyrészt az erős szaghatás zavarta őket, amely miatt a hatóságok meg is büntették a céget 100 ezer forintra. Van, aki szerint a hulladékfeldolgozás során használt víz büdös, többen azt mondták, hogy két héten át színes-szagos szennyvizet engedett ki a cég a telephelyről.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyáron több mázsa hal pusztult el az áramlopásért börtönre ítélt Galambos Lajos mocsai halastavában. A Trivex Kft. akkor is gyanúba keveredett, mert Lajcsi akkor rájuk a környékbeli hulladékfeldolgozó üzemre gyanakodott, hogy az mérgezi a tavat tápláló patakot.

Mások szerint a bűz a gyár által kibocsátott füst miatt volt. Az ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, hogy olyan berendezéssel szerelik fel az üzemet, amelyek megszüntetik a szaghatást. A tesztüzem ideje alatt a mocsaiak bármikor jelezhetik, ha újra érzik a szaghatást, és akkor leállítják ezt az üzemet. Utóbbi egyébként az elmúlt másfél hónapban nem üzemelt.

A másik probléma az volt, hogy a cég nemrégiben engedélyt kért és kapott arra, hogy a komáromi SK ON akkumulátor gyárból származó fóliákat előkezeljen. Az engedélyeztetéshez a lakosságot nem kötelező megkérdezni, de a mocsaiak mégis nehezményezték, hogy nem tudtak erről. A próbaüzem lezajlott, az eredmények megfelelőek lettek, de az ellenállás miatt ezt a tevékenységet az Éltex egy másik telephelyén végzi majd.

A megbeszélésen az is felmerült, a helyiek többször látnak a településen Éltex feliratú teherautókat, amelyek nem haladhatnának át Mocsán. Vass Zoltán először tagadta, hogy ez előfordulhatna, mert szigorúan megtiltotta ezt a gépkocsivezetőinek, majd a helyiek felháborodására azt mondta, utánajár az ügynek, és arra kérte a mocsaiakat, jelezzék neki, ha ilyet tapasztalnak.

Nem káros
A helyiek azért is bizalmatlanok a céggel szemben, mert korábban ezen a helyszínen az Éltex előtt alumíniumöntöde működött, amelynek füstje szintén a lakóházak felé áramlott. A polgármester arra kérte a cég vezetőit, hogy olyan tevékenységet folytassanak a telephelyen, amely nem káros a település lakóira, és nem is zavarja a mindennapjaikat. A felek végül abban maradtak, hogy karácsony előtt újabb fórumon beszélik meg a tapasztalataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában