Életút

2022.09.12. 20:00

Príma Különdíj: kalandos életútjáról vallott Imrő Dezső, Kisbér súlyemelő edzője

A régió kiválóságait díjazta a VOSZ megyei szervezete a XVII. Megyei Príma Díjátadó Gálaesten, ahol Príma Különdíjjal ismerték el Imrő Dezsőt is. Vele beszélgettünk.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

–1973-ban kezdtem ebben a sportágban tevékenykedni, előtte fociztam és tekéztem. Emlékezetes momentummal indult számomra a súlyemelés: az oroszlányi iskolában, ahová jártam a testnevelés órára látogattak el a helyi szakosztály edzői, hogy a tehetségeket kiválasszák. Engem először nem választottak ki. Ez mégis annyira motivált, hogy elmentem egy súlyemelő edzésre, ahol találkoztam az akkori edzővel, Chzurik Lajos bácsival, akinek azt mondtam: szeretném magam megpróbálni. Örömében felkapott a levegőbe, így maradtam ott súlyemelőnek – emlékezett vissza az edző, aki 1987-ben került a szülővárosából Kisbérre utánpótlás nevelés céljából. Később, 1990-ben az ottani városvezetéssel közösen megalapította a Vállalkozók Sportegyesületet, ami azóta is töretlenül működik.

A jelenleg 25 sportolóval működő szakosztályról Imrő Dezső elmondta, sokat segít a gyerekek érdeklődésének felkeltésében, ha kortársaiktól látják a sportot. Akkoriban, mikor Kisbérre érkezett a környékbeliek még nem ismerték a súlyemelést.

Ma már vannak tehetségek, akik segítségével bemutatják a gyerekeknek a mozgástechnikát, ami a későbbi sportolók érdeklődését váltják ki. Arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy különleges sportágban sikereket érjen el valaki elmondta: sokszor a legnagyobb erény az elkötelezettség.

– Ez egy egyéni sportág, képességek, készségesek szükségesek. Sok mindennek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki jó sportoló legyen. A tapasztalatok alapján azt mondhatom, mégsem a legjobbakból lesznek a kiváló és eredményes sportoló. Itt főként először is önmagát kell adnia mindenkinek, kitartás, elhatározottság, együttműködés szükséges – emelte ki a sikeres súlyemelők ismérveit Imrő Dezső.

– Régen azt mondták elmegyünk toborozni, manapság már kiválasztunk. Rendszeresen járom a Kisbér környéki településeket annak érdekében, hogy tehetségekre leljek, van is tanítványom Súrról, Rédéről és Bársonyosról is. Ebben a sportágban kevesen maradnak elhivatottak, de azok számára, akik motiváltak a határ a csillagos ég – árulta el az edző, akinek pályafutása alatt számos nemzetközi megmérettetésen jeleskedő tehetség nevelkedett.

– Büszke vagyok, hogy a több évtized alatt edzőként három olimpikon nevelkedett a szárnyaim alatt. Az első ilyen versenyző Grób István volt, ő szerezte a szakosztály az első utánpótlás Európa-bajnoki érmeket. Később Sidney-i 2000-ben Tamtom Péter versenyzőnk vett részt olimpián, mellette Varga Viktóra 1997-ben szerezte meg első Európa-bajnoki aranyérmünket. Később Viktória 2004-ben Athénban az olimpián negyedik helyezést ért el. Szintén ebben az évben Junior Világbajnokságon Cser Norbert ért el ezüstöt – sikeres tehetségekből szerencsére a mai napig kijut a helyi szakosztályban – idézte fel a teljesség igénye nélkül kiemelkedő sportolóit Imrő Dezső.

– Az elmúlt két év is sikerekkel telt: tavaly versenyzőm, Zsédely Szabolcs szerzett érmet egyedüliként az U15-ös korcsoportban: összetett harmadik, lökésben második helyen végzett. A császári Mánomics Gergő pedig idén hatodik helyen végzett az U17-es Európa Bajnokságról – folytatta az edző.

A Príma Különdíjra való jelölést megtiszteltetésnek, pályája zenitjének tartja a VSE súlyemelőinek edzője, aki elmondta: munkájában még így is vannak konkrét céljai.

– Mindenkinek hálás vagyok, aki szavazott rám, ezzel is értékelte 35 éves sportban eltöltött edzői tevékenységemet. Szerencsésnek tartom magam, hogy olyan edzőktől tanulhattam, mint Bagócs János, Benedek János, Pfiszterer György. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, minden igyekezetemmel azon leszek, hogy az eddigi eredményes munkát folytassuk. Remélhetőleg a 2028-as olimpián még ott láthatok egy tehetséget a nevelésemből – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában