Örömhír

2022.09.19. 20:02

Óriási lépes: az SMA-s csodababa, Ábris már iskolába jár

Egy ország drukkolt a szárligeti SMA-s kisfiúnak Ábrisnak, aki most már iskolás.

Kemma.hu

Ábris igazi nagyfiú lett az évek alatt

Forrás: BJAbris - Fight for Life/Facebook

Annak idején mi is ott voltunk Ábris első szülinapján, édesanyja, Béry-Januskó Flóra arról is mesélt nekünk, hogyan kerestek óvodát, most pedig újabb nagy mérföldkőhöz érkezett a kis hős: immár iskolába jár. A kisfiú gerincvelői izomsorvadással (spinális izomatrófia; spinal muscular atrophy), úgynevezett SMA-val született. A Tények Pluszban mesélt arról anya és fia, hogy vannak most. Ábris elkezdett suliba járni, az anyukája pedig már hosszabb ideje egy gyógyszercégnél dolgozik. Facebook-oldalán arról is mesélt Flóra, hogy szeme fénye angolul anyanyelvi szinten beszél, ezért nem is volt kérdés, hogy mindenképp kéttannyelvű vagy angol tanítási nyelvű iskolába szeretné őt íratni. 

− Ábris élete végéig mozgásában korlátozott lesz. A lehetőségei így korlátozottabbak lesznek felnőtt korában, ha majd pályaválasztás előtt fog állni. Egy idegen nyelv, sőt több nyelv ismerete óriási előny lehet majd, hogy ezt a hátrányt ellensúlyozza. Elkezdtük most a sulit. Egy magániskolában. Angol nyelven.

Megegyeztünk, hogy az első hónapban ott leszek mindennap, hogy közösen kidolgozzunk egy rendszert, ami mindenki számára működőképes. Természetesen itt is vannak döccenők és nem minden rózsaszín, de próbálkozunk, próbálkoznak! És az, hogy ők legalább megpróbálják, már több, mint amit a legtöbb intézményről elmondhatok.

−  mesélte az anyuka, aki annak idején nem mondott le Ábrisról, amikor azt mondták róla, hogy betegsége miatt menthetetlen. A fiúcska ma már cserfes nagyfiú, ahogy az a Tények Plusz riportjában is látható.

 

Címkék#sma#Ábris

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában