akadálymentesítés

2020.07.15. 06:31

Nehezen találnak óvodát az SMA-s Ábrisnak

A három éves Ábris már nagyon szeretne óvodába járni, azonban egyelőre nem találtak a környéken számára olyan intézményt, ahol fogadnák. Ábris ugyanis gerincvelői izomsorvadással született, ezért kerekesszékhez kötött.

Goletz-Deák Viktória

Ábris szívesen menne már óvodába, hogy gyerekek között legyen, de egyelőre nem találnak megfelelő intézményt

Forrás: Johnny Izing Photography

Fotó: Izing János

Béry-Januskó Ábris hamarosan betölti a négy évet, azonban még mindig nem járhat óvodába. A vidám, sokat mosolygó kisfiú már alig várja, hogy a többi gyerek közt tölthesse a napjait. Édesanyja, Flóra évek óta keresi azt az óvodát, ahol fogadnák a fiát. Úgy gondolja, hogy Ábris szociális fejlődésének nagyon jót tenne, ha a napjait kortársaival együtt tölthetné. A helyzet azonban korántsem egyszerű. Bár a megyében vannak speciális intézmények, de ott szellemileg sérült kisgyerekekkel foglalkoznak, Ábris pedig szellemileg ép, az átlagos óvodákat pedig a kerekesszék rettenti vissza.

Tavasszal megoldódni látszott a probléma. Az édesanya talált egy Budapesthez közeli magánóvodát, ahol azt mondták, hogy szívesen fogadják a kisfiút. Flóráék kétszer is jártak az intézményben, és telefonon is többször egyeztetett a vezetőséggel, hogy mire is lenne szüksége Ábrisnak. Mindenre azt a választ kapta, hogy megoldják. Azonban hiába várták, nem érkezett hír a beiratkozásról. Végül az édesanya felhívta az intézményt. Ekkor közölték vele, hogy mégsem mehet Ábris szeptembertől hozzájuk.

– Kifizetett előleg ide, aktív, beíratott státusz oda, így döntöttek június közepén. A vezető beszélt a kollégákkal, akikkel arra jutottak, hogy nem tudják megoldani, hogy kielégítsék Ábris szerintük speciális igényeit. Nem tudnak neki külön, kiemelt figyelmet biztosítani – írta szomorúan Flóra a közösségi oldalára, aki szerint attól, hogy Ábris kerekesszékes még ugyanolyan élénk és eszes fiúcska, mint bármelyik kortársa. Nincs szüksége állandó, kiemelt figyelemre. Önállóan tud enni, és teljesen szobatiszta, csak a vécére kell segíteni kimenni.

– Még csak nem is arról van szó, hogy megpróbálták volna. Hogy elkezdünk járni az óvodába és pár hét után kiderült volna a számukra, hogy ez túl nehéz, nem tudják vállalni – mondta szomorúan Flóra, aki továbbra sem adja fel, hogy Ábrisnak óvodát találjon szeptembertől. Azonban ahogy telik az idő, ez egyre kilátástalanabb, hiszen vége a beiratkozásnak, a legtöbb hely mostanra már betelt.

Nem akadálymentesítettek

Flóra a visszautasítás után több intézményt is megkeresett, akik a honlapjukon azt hirdették, hogy akadálymentesek. Azonban mikor személyesen elment megnézni, kiderült, hogy az akadálymentesítés azt jelenti, hogy van egy rámpa a bejárat előtt. Azonban az épületen belül küszöbök, lépcsők nehezítik egy kerekes­székest a mozgásban. Pedig a törvény szigorúan meghatározza, mi számít akadálymentesnek: „ha annak kényelmes, biztonságos és önálló használata minden ember számára biztosított, ideértve azokat az egészségkárosodott egyéneket vagy embercsoportokat is, akiknek ehhez speciális létesítményekre, eszközökre, illetve műszaki megoldásokra van szükségük”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában