Mezőgazdaság

2022.09.08. 13:05

Megnyílt a Bábolnai Gazdanapok - új támogatásról beszélt az agrárminiszter

Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a 35. Bábolnai Gazdanapokat. A politikus arról is beszámolt, a kis- és közepes méretű gazdálkodók számára új, emelt szintű támogatási formát indítanak el 2023-tól.

K. D.

A Bábolnai Gazdanapok programjai pénteken és szombaton is folytatódnak.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az új támogatás neve redisztributív, vagyis újraelosztó támogatás. Ennek révén a kis- és közepes gazdaságok irányába csoportosítanak át forrást, a gazdaságok első hektárjainak emelt szintű támogatása révén. Ez a hektáralapú kiegészítő kifizetés az alaptámogatáson felül biztosít többletforrást ezekre az első hektárokra.

– Az alaptámogatás 147 eurónyi (jelenlegi árfolyamon csaknem 60 ezer forint) összege mellé az 1 és 10 hektár közötti területek után terveink szerint 80 euró/hektár, a 10 és 15 hektár közötti területek után pedig átlagosan 40 euró/hektár többlettámogatást tudunk biztosítani az érintett gazdálkodóknak – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette azt is, a kisebb és közepes vállalkozók irányába elkötelezett az ország, ezt mutatja az is, hogy a kötelező 10 százalék helyett az új támogatási forma keretösszege a teljes évi közvetlen támogatási keretük 14 százaléka lesz, ami mintegy 189 millió eurót jelent évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában