MűvészFAL

2022.09.27. 19:30

Középpontban a kvircedli, avagy sváb konyhaművészet Felsőgallán

Rendhagyó MűvészFAL, azaz Felsőgallai Alkotók Ligája várta az érdeklődőket a felsőgallai Széchenyi István Művelődési Házban. A Kvircedli címmel meghirdetett eseményen a sváb konyhaművészet állt a fókuszban.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

 A nagyteremben a színpad előtt roskadásig megpakolt asztalon sorakoztak a finomságok: lekvárok, ivólevek, szörpök, savanyúságok, és csomagolt sütemények. Herendi Judit, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta: ezúttal nemcsak szellemi táplálékkal készültek. Aranyosi Ervin: Lélek-konyha című versének felolvasása után mutatta be vendégét, Szatmári Zsuzsannát, aki pedagógus, szakács és cukrász, és az elmúlt időszakban mélyen beleásta magát a gasztronómia és hagyományőrzés témakörébe. 

Szatmári Zsuzsanna elmondta: a különlegességek nagy része a saját kertjükben terem, ezeket dolgozza fel tartósítószermentesen és az előírtnál kevesebb cukorral. A sváb konyhaművészetbe korábban egy vértessomlói asszony, Mici néni vezette be. Azt mondta Zsuzsannának, hogy „minden, ami a háziasszony kezébe kerül, abból jót lehet készíteni”. Ezt az útravalót megfogadta, ahogy azokat a tapasztalásokat is, amelyeket egy olaszországi tanulmányút során sajátított el. A salus konyha sajátosságaira lett figyelmes, amely a helyben és közelben termelt termékek feldolgozására épül. Emellett nagyobbik lánya is inspirálta, aki virág webáruházat működtet, ahol ehető rózsákat is forgalmaz. E három irányból érkezett tapasztalás eredményezte a roskadó asztalon látható gazdag termékkínálatot. 

Szó volt a sváb konyháról, a kvircedliről, amely alapvetően egy száraz sütemény, ezért az asszonyok borba, vagy kávéba mártogatták. A jelenlévők is megosztották tapasztalataikat a süteményekről. Elhangzott: a sublótban (fiókos szekrényben) mindig volt valamilyen aprósüti, amelyet az iskolába is vittek a gyerekek. A dióba hempergetett preckedliről, a nuss stangliról és a habos non plus ultráról is szó volt a bemutatón. Ahogy az ivólevekről, lekvárokról, szörpökről. Zsuzsanna elmondta: folyamatosan újabb és újabb termékek előállításán kísérletezik. Minden, ami az udvarukban megterem, gondos előkészítést követően üvegbe kerül. Emellett bodza, akác, és Erdélyből hozatott áfonyából is készül finomság és rózsaszörp. 

Ízletes mártogatós
A kvircedlit Szatmári Zsuzsanna saját házi zsírral készíti. Összekeveri a nedves összetevőket, így belekerül a tojás, a citrom és narancslé, majd a titkos összetevők, a saját fűszerek, ehhez kellett hozzágyúrni a lisztet. A szaggatott formákat egy éjjel állni kell hagyni. Különleges az illata, de borba, vagy kávéba mártogatva nagyon ízletes. Zsuzsanna a nuss stanglihoz nem használ lisztet, és minden készítményéhez az előírt cukormennyiség felét adja. A diétázók, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában