Lelet

2022.09.15. 20:30

Középkori leletek kelnek életre az agostyáni ökofaluban - fotókon az Árpád-kori templom

Két hetes nyári gyakorlaton vettek részt restaurátor, festő és kőfaragó egyetemi hallgatók az Ökofaluban, hogy a középkori templom a felszentelés utáni eredeti formában tudja majd fogadni a híveket a középkorban. A munkálatok befejezésével egy 800 éves időutazás végére érhetünk.

Wágner Zsanett

Árpád-kori templom másolata Agostyánban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Aggregátor zaja töri meg a csendet az Ökofaluban. Az erdő fái között és a faluban található körtemplom mellett feltűnik Labanc Györgyi, aki a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi elnökeként szívén viseli a Természetvédelmi és Humánökológiai Oktatóközpont életét. Miközben Bóna Istvánhoz vezet, elmondja, hogy az alapítvány kínálata nagyon széles. Lehetőség van látogatásokra, táborozásra, önkéntes munkára, terepgyakorlatra, de arra is, hogy valaki „tanítvánnyá” szegődjön, és a helyzetet valóságosan megélve tanulja meg a természetközeli, szép és egyszerű életmódot.

Bóna István vállalta, hogy a 800 évvel ezelőtti, tíz éven át kutatott minták alapján megfesti a felszenteléskori templom részleteit. Az ottaniak által „Élő legendaként” emlegetett professzor felügyelete mellett kezdte meg a munkát a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyolc hallgatója. Többek között Vadilku Viktória szobrász-restaurátor is részt vesz a munkálatokban. Mint mondta, ultramarinkékkel ábrázolták az eget, valamint előkészítették a felszentelési keresztet és antikolták a szentségtartót.

– Az Ökofaluban szálltunk meg a társaimmal. Sokat tanultam az egyetemi helyszíni gyakorlat alatt és alig várom, hogy a szüleimmel és barátaimmal is bejárjuk a körtemplomot – mondja a hallgató, aki kissé félszegen, mégis annál nagyobb örömmel újságolja, mennyire büszke, hogy keze nyomát viseli az építmény.

Czumpf Attila egyesületi titkárral is találkozunk a helyszínen. Felhívja a figyelmet arra, hogy az országban egyedülinek számító leletmásolat is lesz a templomban.  Egyebek mellett ilyen a Szent László-legenda Kerlési csatajelenete, amelynek mind a hat részlete egyben lesz látható a helyszínen. Ezenkívül a fenntartható életmód jegyében és a természetvédelem mentén zajlanak programok, miközben az egészséges életmódra és a környezeti nevelésre nagy gondot fordítanak az Ökofaluban. 

Mint ismert Dr. Petényi Sándor, a Kuny Domokos vezető régésze körülbelül 30 évvel ezelőtt kezdte meg kutatását a Baj határában lévő Öreg-Kovács hegyen. Tíz év sikeres feltárását követően azonosított egy középkori udvarházat, tímárműhelyt, körtemplomot, annak környékét és egy középkori temetőt is. A sírkertből több mint 300 sírt tárt fel Petényi Sándor, a múzeum régésze, a baji önkormányzat és a Természetes Életmód Alapítvány támogatásával. A középkori másolatok az eredeti helyszíntől 5-6 kilométerre, az Ökofaluban öltöttek formát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában