Mégis előkerültek

2022.09.20. 15:25

Elveszettnek hitt Esterházy dokumentumok tértek haza Amerikából Tatára (videó)

Egy felajánlásnak köszönhetően az Esterházy levéltárból származó, több száz éves levelek és feljegyzések, most már ismét a Kuny Domokos Múzeum gyűjteményét gyarapítják.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Körzeti Televízió Tata

Több száz esztendős, latin és német nyelven írt dokumentumcsomagot mutattak be a napokban a Kuny Domokos Múzeumban, melyek kalandos úton hagyták el a várost, majd tértek ismét haza. Az iratok egykor az Esterházy család irattárát gyarapították, majd hosszú idő után egy Amerikában élő férfinál bukkantak fel újra, aki 2018-ban hunyt el, de előtte megkérte lányát, hogy keresse fel velük a tatai intézményt, adta hírül a Tatai Körzeti Televízió.

Stegmayer Máté, a Kuny Domokos Múzeum történésze elmondta, nagy izgalommal várták az írásokat és az öröm csak fokozódott, mikor meglátták, hogy az egykor a Tatai várban őrzött, néhai Esterházy levéltár elveszett iratai kerültek eléjük.

Az Esterházy levéltárról tudni kell, hogy 1944-45-ben nagyon súlyos károkat szenvedett el. Egy részét az iratoknak gyakorlatilag a várudvaron hóban, fagyban kidobták 

- mesélte a történész. 

A hölgy édesapja ebben az időben a helyi piarista gimnázium diákja volt és néhány kidobott dokumentumot sikerült megmentenie. Az iratok nagy része a mostoha bánásmódnak köszönhetően megsemmisült, a megmaradt iratokból pedig a legtöbb az Országos Levéltárba, illetve néhány darab a tatai múzeum gyűjteményébe került. Bár az írások nem Tatáról szólnak, mégis nagyon értékesek, hiszen fontos birtok és gazdasági ügyekről szóló adatokat tartalmaznak. 

A követendő példa jól mutatja, hogy egy-egy ilyen felajánlás nem csak a múzeumoknak, hanem az utókornak is nagyon sokat jelent, hiszen amellett, hogy gyarapodik az intézmény gyűjteménye, az utánunk jövő nemzedéknek így tudunk megőrizni fontos értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában