A hegy leve

2022.08.31. 17:30

Javában tart már Neszmélyen a szüret, a szárazság dacára néhány szőlő extrát nyújthat

Nagyjából két hete, az Irsai Olivér szőlőfajta leszedésével kezdődött meg a szüret a Hilltop Neszmély ültetvényein. Hétfőn viszont már a chardonnay egy részét szüretelték Mocsán, tegnap pedig a cserszegi fűszeres és rizlingszilváni tőkék szabadultak meg fürtjeiktől.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

A 400 hektáros Hilltop Borbirtok legmagasabb pontjáról festői látványt nyújt, ahogy a neszmélyi dűlőket a Duna szürkéskék szalagja szegélyezi. A száraz, meleg idő pedig ideális a szőlőszüretnek, illetve a bogyók érésének. Ezt erősítette meg Kamocsay Ákos, a cég főborásza.

– Általában augusztus derekán, elsőként szüreteljük az Irsai Olivért. Ez most is így volt. Már leszedtük mind a harminc hektárt. Ellenben az Irsai olyan népszerű fajta, hogy az igényekhez igazodva, ebből a fajtából vásárolni is kell. Az ültetvényeink  a meleget és a szárazságot is jól bírták. Az aszály ugyan sok aggodalomra adott okot, mert a fürtökön nem nőttek a bogyók, de a közelmúlt esőzései, az utolsó pillanatban, még segítettek, „kiteljesedtek” a szőlőszemek – fogalmazott.

Az 1999-ben az Év bortermelőjének választott szakember azt is kiemelte, hogy normális csapadékviszonyok között mind minőségben, mind mennyiségben szuper év lehetne az idei a borászatok számára. A szárazság miatt azonban inkább közepes évjáratra számítanak, ám a mostani meleg, párás idő még néhány fajta esetében produkálhat extra „végeredményt”.

A Hilltop Borászat másik népszerű „végterméke” a pinot gris, azaz a Szürkebarát. De ebből a fajtából is pluszban vásárolnak, mivel a 70 hektárnyi saját ültetvény hozamánál, ennek a fajtának a borból is nagyobb a fogyasztói igény.

Neszmély hilltop szüret kamocsay
Az aszály után a közelmúlt esőzései még időben segítettek, hogy a szőlőszemek kiteljesedjenek
Fotós: N. Á. / Forrás:  24 Óra

– Jelenleg szeptember végére tervezzük a szüret végét. Viszont a nem „normális” időjárás miatt, egyelőre nem tudunk nyilatkozni a nedűk cukorfokáról, a savak alakulásáról. De könnyen elképzelhető, hogy néhány fajta így is kiugróan teljesíthet, és extra minőséget adhat. Magam arra számítok, hogy a chardonnay, az olaszrizling, a sárga muskotály, a szürkebarát és a hárslevelű tartozhat ide – jegyezte meg Kamocsay Ákos. 

Növekvő költségek és drágulás - A példátlan szárazság mellett a jelenlegi gazdasági helyzet a borászatokat is jelentősen érinti. Összefoglalóan elmondható, hogy drasztikusan növekedtek, növekednek a művelési költségek. Ez pedig óhatatlanul hatással lehet majd a bor drágulására is. Az emelkedő energiaárakat és egyéb kiadásokat azonban nehéz érvényesíteni a piacon vagy áthárítani a vevőkre. De az tény, hogy például csak a palackozáshoz szükséges, kupakok, üvegek és címkék ára legalább harminc százalékkal emelkedett. A tények ismeretében, illetve a tapasztalataira támaszkodva Kamocsay Ákos úgy fogalmazott, hogy nincs könnyű helyzetben az ágazat. Véleménye szerint – a borok esetében – reálisan maximum tízszázalékos áremelést visel el a borpiac.

A Hilltop borbirtok nagy részén kombájnnal gyűjtik be a termést. Bár néhány nehezen megközelíthető területen, illetve különleges fajta esetében elengedhetetlen a kézi szüret. Kamocsay Ákos azonban hangsúlyozta, a kombájnok nagyon jól dolgoznak. A pincészetben eközben a technológiát is tovább fejlesztették.  A garatból a szőlő már lehűtve kerül a présbe, ez sokat javít az aroma megőrzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában