Hashtag Neszmély

2022.03.10. 20:10

Palackba zárták Neszmélyt: egy üvegben a borvidék 5 nedűje

A pincészetek úgy gondolták, hogy a Neszmélyi borvidék hírnevén lendítene, ha alkotnának egy közösségi bort. Közös nedűjük nem cél volt, hanem eszköz.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A Neszmélyi BORvidékÉRT Egyesület március 10-én borkóstolóval egybekötött tájékoztatót és bemutatót tartott a borvidék első közösségi nedűjéről. A a palackokon #ashtag Neszmélyként megjelenő Hashtag Neszmély, avagy #Neszmély fantázianevű bor a tatai Esterházy kastélyban mutatkozott be, ahol a borvidék szinte minden borásza megjelent. Köztük a hat pincészet képviselői is, akik az ötletből palackozható terméket teremtettek.

A neszmélyi Hilltop borászatot Kamocsay Ákos képviselte, a dunaszentmiklósi Kősziklást Emmer Szabolcs és Béger Ákos. Ászárról Petőcz Gábor és Bősze Csaba csatlakoztak a kezdeményezéshez, míg Kesztölcről Szivek Péter. A baji Kisbaka is a hat pincészet sorába tartozik, ám ők idén még nem készítettek közösségi bort.

Emmer Szabolcs, a Neszmélyi Borvidék Egyesület elnöke a borvidék jellegzetességét egyetlen szóval fejezte ki: változatos. A tény, hogy az összesen ezerhektárnyi ültetvények, a Pilistől egészen a Bakony lábáig húzódnak. Éppen ezért a palackba zárt Neszmélyt, egy cuveé fejezi ki leghívebben, amelyet kiváló fehér szőlőfajták házasításából alkottak.

A cuveé nagy szabadságot ad - Az öt pincészet borai ugyan egyaránt a #ashtag Neszmély nevet viselik, ám, ahogy az egy cuveé-re jellemző, a benne házasított fajták között akadnak eltérések. A lényege azonban abban áll, hogy miközben változatos házasításokról beszélünk, az ízviláguk mégis egységes. A Neszmélyen és környékén készített közösségi borokban például a Királyleányka a meghatározó fajta, de felbukkan egyebek mellett az Irsai Olivér is. Az Ászár vidékén palackozottakban megbújik a szürkebarát és a rizlingszilváni. Kesztölc, amely a Neszmélyi Borvidék legkeletibb bástyája, egyben az egyik legizgalmasabb termőterülete. Itt a zöld veltelini is megjelenik a cuveé-ban. A változatosság dacára mégis egy olyan bor született, amely a borvidékre jellemző friss ízeket mind-mind magában hordozza.

A #Neszmély borból húszezer palack készült, amelyekkel népszerűsíteni igyekeznek az egyébként hazánkban, a legjobb fehérboros borvidéknek számító neszmélyit. Az egyesület nyitott, bármelyik borászat és pincészet csatlakozhat, amennyiben elfogadják a cuveé készítésének „szabályait”, miközben egy-egy cuveé meglehetősen nagy szabadságot ad a borásznak.

Az új közösségi bor kifundálásában Kamocsay Ákosnak elévülhetetlen érdemei voltak. Az ismert borász kiemelte, hogy az üvegekben visszaköszönnek a borvidék ropogós savai, gazdag, telt aromái és a hegy levének gyümölcsössége. Aki ebből a borból a poharába tölt, az Neszmélyt tartja a kezében.

A palackokba zárt nedű nyugodtan nevezhető a mindennapok borának. A #Neszmély kortyolgatáskor felismerhető az a borvilág, amely a vidékre jellemző.

Bormárkát építünk. Nem hivalkodót, de kellemes, zamatos, illatos borokról beszélünk, amely korántsem tolakodók.

– emelte ki Kamocsay Ákos. Az idén az öt pincészet a saját boraival együtt, a saját csatornáit kihasználva értékesíti majd a borvidék borát is. De az egyesület a forgalmazás terén is nyitott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában