Fesztivál

2022.08.28. 15:06

Ínycsiklandó ízek és illatok: a lecsóé volt a főszerep a tatabányai hétvégén (fotók)

A hétvégén rendezték meg tizenegyedik alkalommal a Kertvárosi Lecsófesztivált. Az ízes nyári étekkel az idén a Tappancs Állatotthon Alapítvány és Őrszolgálat működését lehetett támogatni.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Vasadi Zoltán

Az idén huszonnyolc csapat indult a kertvárosi programon, a lecsófesztiválon. Készült hagyományos fajta, paprikából, paradicsomból, hagymából és füstölt szalonnával ízesített verzió is. Számos kondérban megspékelt lecsó fortyogott. A teljesség igénye nélkül sorolandó a káposztás-tejfölös lecsó, a tüskés és a turista, vagy éppen csülkös lecsó is. Magyaros is főtt, de betyárlecsó és édeni recept alapján is készült az étek. Sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehet, hogy a Let-show és a Löcsoda fantázianévvel ellátott ételekben valami extra feltét is főtt, annyi szent, hogy sokak tetszését elnyerte a hangzatos csapatnév.

Alapvetően nem versenyről van szó, hanem örömfőzésről. Szakmai szempontok alapján nem hirdetnek győztest, inkább a lecsóért összegyűjtött adomány mértéke alapján lehet döntősökről beszélni. Magyarán, az lett az első, aki a legtöbb adag ételét értékesítette. Hagyomány, hogy minden évben támogatási céllal rendezik meg a fesztivált a művelődési ház környékén, az idén a Tappancs működésére gyűjtöttek. Pákai Ernő intézményvezető, egyben a program főszervezője elégedetten dőlhet hátra, hiszen a rendezvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Összesen 331 130 forint gyűlt össze az ételekből, amivel a síkvölgyi menhelyet segítik.

Zsigáné Marosi Éva menhelyvezető kolléganőivel és természetesen négylábúakkal érkezett a helyszínre. Aladárt, az egy éves schnauzer típusú keverék kutyust tavaly találták. Jó hír, hogy egyből gazdára is lelt a csahos az egyik kolléga, Budai Andrea személyében. A másik négylábú, Bobi, már nem ilyen szerencsés. Vértesszőlősön fogták be, fogazata alapján hatéves lehet a tacskó méretű eb. A többi menhelyes kutyus közül Bobit is örökbe lehet fogadni. 

Visszatérve a fesztiválhoz: a hozzávaló taktusokról a Jam-X Band nevű formáció gondoskodott. Ízelítőt adott a Szinkron Tánc Sport Club, a Bányász Mazsorett Együttes, de az Irigy Hónaljmirigy is koncertezett. Végül utcabál zárta a napot, Öreg sláger, nem vén sláger szlogennel.

Megvédte címét a Lecsóladies
Noha örömfőzés volt, eredmény mégiscsak született a lecsóból befolyt összegek alapján. Első lett a Lecsóladies, második a Piros 6-os, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Szent Hubertus csapata állhatott. Dicséret illeti az utóbbi csapatot, valamint az Éhező baptistákat, a Pecsító Pecsenyét és a Tyúkszemtapaszt is, akik először indultak a lecsófőzésen. Remek kísérőprogram volt a a játszóház, a különböző szabadtéri játékok és a kisvonat kertvárosi körjárata, valamint kiállított a patchwork, foltvarrók köre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában