Önkéntesek

2022.08.29. 19:30

Az oroszlányi tűzoltókra több mint egy évszázada lehet számítani

Az Oroszlányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) fennállásának 111. évfordulója alkalmából egész napos programsorral készült az oroszlányi családoknak.

W. Zs.

Ünnepségükön a tűzoltók védőszentje előtt tisztelegtek a lánglovagok

Forrás: oroszlany.hu

Még mielőtt a családi nap programjai elkezdődtek volna, hivatalosan koszorúzással kezdődött az ünnepség vasárnap az evangélikus templom melletti parkban, a Szent Flórián téren. 

Az egyesület 1911. augusztus 28-án alakult, és az első parancsnoka László Gusztáv volt. Tevékenységük nagyobb részét ebben az időben a tájékoztatásban és a megelőzésben tudták igazán kifejteni. Tyukodi József az egyesület jelen állapotáról is szólt: a tagságban 29-en vannak, közöttük hivatásos tűzoltók, mentősök, rendőrök és helyi vállalkozók. Miként az elnöki köszöntőből is kitetszett, mindenki önkéntes alapon, a munkája mellett szabadidejét feláldozva a kitűzött, egyesületi célokat, feladatokat maradéktalanul szem előtt tartva végzi tevékenységét.

Utánpótlás - Tyukodi József ÖTE elnök 1980-tól része az egyesület életének, 2000-től  betölti az elnöki posztot. Az idén kezdte meg negyedik vezetői ciklusát. Szerinte az önkéntesség fogalma nagy változásokon ment keresztül az elmúlt években: a '80-as években még több mint 60 önkéntest lehetett riasztani, szemben a mai csaknem 20 aktív taggal. Az utánpótlást tekintve is jellemző a csökkenés, de még így is 14-en vannak az ifik.

Az önkormányzat nevében Lazók Zoltán polgármester gratulált a város legrégebbi civil szervezetének, bízva abban, hogy a mai fiatalok továbbviszik és ápolják a nagy múlttal rendelkező egyesület hagyományait. Az eseményen többek között részt vett Muzslai László, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetője ás Szabó Imre oroszlányi tűzoltóparancsnok is. 

A nap folyamán tűzoltódalokat énekeltek a környei óvodások, de lehetett lovagolni és lehetőség volt íjászkodni. Az ifi csapat ügyességi feladatokkal készült, a bátrabbak pedig kipróbálhatták a tömlőgurítást és összetekerést. Nem érhetett véget a nap a szokásos gyermekprogram nélkül: ismét nagy siker volt a habparti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában