Királyi oklevél

2022.08.18. 12:23

Aranybulla 800 tárlat Esztergomban: 5000 forintot ér, fizetni is lehetne az emlékéremmel

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját ünnepelte tavasszal az ország Esztergommal, ahol grandiózus ünnepségsorozat keretében idézték fel II. András kiváltságlevele kiadásának történelmi körülményeit és hangsúlyozták az utókort is megszólító jelentőségét. A rendezvények között kiemelkedőnek számító kiállítás az esztergomi Bazilika Kincstárában tekinthető meg egészen szeptember 11-éig.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

 A jubileumi rendezvény első felében az MNB az esztergomi helyszínen adta ki és indította útjára a hivatalos a királyi oklevelet ábrázoló emlékérmet, melynek névértéke 5000 forint, és így akár hivatalos fizetőeszközként is használható, még a sarki ABC-ben is. Az Aranybulláról szóló kiállítás pedig nem másért került a Főszékesegyház Kincstárba (ez egyben különlegessége is), mivel a középkorban szinte ugyanezen a helyen őrizték az Aranybulla esztergomi példányát. 

A Prímási és Főkáptalani Levéltár a Keresztény Múzeummal együttműködve összeállított, szeptember 11-éig látogatható kamarakiállításon a tárlathoz kapcsolódó sokszínű szöveges és digitális tájékoztató anyagok segítségével a látogatók megismerhetik a magyar történelem egyik legfontosabb dokumentumát, annak pecsétjével együtt.

A kiállításra látogatók így megtekinthetik az Aranybulla legkorábbi szövegmásolatát is. Az 1318-ban keltezett dokumentumról így írt a király anno:

Azért, hogy rendelkezésünk a mi és utódaink idején mindörökre érvényes legyen, azt hét példányban megírattuk és arany pecsétünkkel megerősítettük.

Ez alapján követhető nyomon a hét másolat története is. A tárlathoz kiadott kalauzban az olvasható, hogy az Aranybulla fennmaradását úgy kívánták biztosítani, hogy az oklevelet hét eredeti példányban állították ki, amint az a szövegben is olvasható:

Az egyik példányt a pápa úr kapja, aki írassa is be a regisztrumába, a második példányt az Ispotály, a harmadikat a Templom, a negyediket a király, az ötödiket az esztergomi káptalan, a hatodikat a kalocsai káptalan, a hetediket a mindenkori nádor őrizze.

A most kiállított oklevél egy másolat, mivel a fent említett mind a hét példány a történelem viharai során megsemmisült. Ezek mellett a Prímási Levéltár megőrzött egy hitelesített másolatot. Erről tudhatók, hogy az II. András 1222-ben kiadott oklevelének szó szerinti, megerősítő záradék és dátum nélküli másolata, ez a kiállítás elsőszámú tárgya. Emellett látható a királyi aranypecsét és számos, az idézett korból származó irat és tárgy.

A bíboros jelképet lát benne - Az Aranybulla 800 című tárlatról többen is beszéltek az ünnepségen. A királyi dokumentum kapcsán Erdő Péter bíboros is szólt, aki többek között így fogalmazott: „Az Aranybulla a rendiségnek, a rendi ellenállási jognak, a magyar nemesség jogállásának – még az uralkodóval szemben is – nagy biztosítéka és jelképe volt. Én azonban tovább megyek: ma az Aranybullában magának az alkotmányosságnak a jelképét is látjuk és tiszteljük. Ezért is fontos, hogy itt, Esztergomban jött létre ez a kiállítás. A város valamiképpen ma is a magyar alkotmányosság szimbóluma. Különféle okokból. Ezek közül az egyik az egyház szerepe, hiszen a prímási küldetés része volt, hogy szükség esetén a király figyelmét is felhívják a keresztény tanítás megtartására, arra, hogy a nemzet élén őrködjön a keresztény értékek fölött.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában