Ünnep

2022.08.23. 07:00

A fővárosban is csodájára jártak Komárom-Esztergom megye értékeinek (fotók)

Budapesten is sok helyszínen, sok programmal készültek a nemzeti ünnepre. Ezen a hétvégén rendezték meg a Mesterségek Ünnepét is, amelyen megyénk alkotói is részt vettek.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Már csütörtökön megkezdődtek az államalapítás ünnepe köré szervezett események a fővárosban. A parlament mellett meg lehetett tekinteni az Aranyvonat elnevezésű kocsiszerelvényt, amely 1938-ban készült, Szent István király halálának 900. évfordulója alkalmából. Az Aranyvonat szállította a Szent Jobbot országszerte. Bár a vonat a második világháború idején megsemmisült, a Magyar Koronaőrök Egyesülete kezdeményezte egy rekonstrukció elkészítését. A vonatot az Alkotmány utcában tekinthettek meg az érdeklődők.

Az Aranyvonat közelében volt a Városok sétánya is, amelynek kezdetén minden megye nevezetességeit tábla hirdette. Komárom-Esztergom megyeiként lehetett az embernek hiányérzete, hiszen a listán több olyan híres látványosság nem szerepelt a megye kincsei között felsorolva, amely kihagyhatatlan lett volna. De ebből is látszik, hogy rengeteg értéke van megyénknek. Beljebb minden hazai város zászlója volt látható, sokan keresték meg lakóhelyük lobogóját.

Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A Szentháromság téren délután már javában próbált Leslie Mandoki, és zenekara, a Mandoki Soulmates. Bár a zenészek rendkívül lelkesek voltak, az esti koncert igencsak kurtára sikeredett, mert a közelgő vihar miatt alig egy órát muzsikálhattak.

Nem sokkal messzebb, a Tárnok utcában állt a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület pultja. Vezetőjük, Nyikus Anna a Kemma.hu-nak elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy meghívást kaptak, és részesei lehettek az állami ünnepnek. Munkájuk iránt sokan érdeklődtek, magukkal hozták például a nemrégiben a megyei értéktárba is bekerült komáromi ládát

Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Standjuknál a kötélverést lehetett kipróbálni, karkötőket, öveket készíteni. Nyikus Anna hozzátette, az egyesülettel csaknem az összes Mesterségek Ünnepe rendezvényen részt vettek. Céljuk, hogy minél többeket sikerüljön „megfertőzni” a kézművességgel.

A Mesterségek Ünnepének külföldi díszvendége ezúttal Dél-Korea volt, akik izgalmas, látványos felvonulással szórakoztatták a közönséget. Nyikus Anna arról is beszélt, Kínában tett látogatása után nem volt furcsa számára ez a színes, keleti kultúra, a koreai fiatalok pedig be is álltak hozzájuk kötelet verni. Az árusoknak azonban nem sokkal később pakolniuk kellett, mert viharos elejű széllökések érkeztek, így be kellett zárni a standokat.

Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Ezt követően a Magyar Ízek utcáján sétáltunk végig, ahol nem éppen pénztárcabarát árakkal találkoztunk. A szintén ez alkalomból rendezett Csárdafesztivál árai azonban még sokkolóbbak voltak, 15 ezer forint alatt nem igazán lehetett megúszni egy étkezést két főre. Viszont a neszmélyi Hilltop borai a kedvezményes listán szerepeltek.

Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A Szent István-napi Retro Tabán színpadán már javában zajlott Hevesi Tamás koncertje, kiderült azonban, hogy az államalapítás előtti este hamar véget ér majd. Ekkorra ugyanis megszületett az a döntés, hogy este nyolc órakor a Szent István napi programok minden helyszínét bezárják a közelgő vihar miatt. Hevesit Szikora Róbert és az R-GO követte, azonban mindössze fél óra maradt a bulira. A legnagyobb slágerek – Rég várok valakire, Bombázó, Létezem, Szeretlek is+nem is – elhangoztak, de a zenekar utána búcsúzni is kényszerült. Egy szám erejéig még visszatérek a színpadra, de miután a katona is elballagott, a közönségnek hazafelé kellett vennie az irányt. A sors fintora, hogy az eső csak este 10 körül kezdett el esni, a vihar pedig csak éjjelre érkezett meg...

Az időjárás és a meteorológiai szolgálat prognózisa kapcsán friss hír, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. Ahogy arról beszámoltunk, tévesnek bizonyult az OMSZ előrejelzése, ami alapján az operatív törzs az augusztus 20-ai tűzijáték elhalasztása mellett döntött. Nem csak a fővárosban maradtek el programok, a megye számos pontján rövidítették, szűkítették, vagy mondták le az államapítás napjára tervezett eseményeket. Így például Tatabányán minden elmaradt,Oroszlányban a művelődési házba költöztették a programokat, Tatán a Szent Kereszt templomban tartották meg a városi ünnepséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában