Munkaerőhiány

2022.07.25. 17:30

Tatabánya már budapesti szintű béreket kínál, egyre több külföldi vállal nálunk munkát

A térségben meghatározó az autóipari beszállítók szerepe, de gyakorlatilag minden iparág hangsúlyosan jelen van, jelentős raktárbázisok települtek ide.

M. K.

Forrás: Szijjártó Péter/ Facebook

Fotó: KKM

Rekordszintet ért el a foglakoztatás Magyarországon, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb problémát jelent a cégeknek a munkaerőhiány. A hazai munkaerőpiacról mintegy 100 000 munkavállaló hiányzik jelenleg. 

A Közép-Dunántúl az ország gazdaságilag egyik legfejlettebb és legdinamikusabb régiója. A térségben országos viszonylatban nagyon alacsony a munkanélküliség. Itt a legmagasabb a különbség a munkaerőpiaci kínálat és kereslet között. A régió nagyvárosai, Székesfehérvár, Veszprém és Tatabánya már budapesti szintű béreket kínál, akár a gyári operátori állásokban is.

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet elemezve elmondhatjuk, gyakorlatilag minden területen létszámhiány van. A WHC székesfehérvári és tatabányai partnerei már alkalmaznak külföldi kollégákat Szerbia és Ukrajna mellett további kilenc ország (Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró és Vietnám) munkaerő-kínálatát tudja hiányszakmákban partnereinek kölcsönözni. 

A régióban egyre több vállalat dönt a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatása mellett. A távoli országokból érkezőket elsősorban operátor, gyártósori összeszerelő, szakmunkák tekintetében pedig asztalos, fényező, villanyszerelő, raktáros és targoncás munkakörökben van lehetőség alkalmazni. A WHC tatabányai irodája esetében a kölcsönzött munkaerejének jelenleg 61 százaléka külföldi munkavállaló, akiket elsősorban az autóiparban és az elektronikai szegmensben, főképp betanított pozíciókban, például hegesztőként, fröccsöntő operátorként, vizuális ellenőrként, csomagolóként foglalkoztatnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában