Báloztak

2022.07.24. 11:30

Nagyigmánd angyalhangú népdalénekese lett az Anna-bál második udvarhölgye (videó, fotók)

A balatonfüredi Anna-bál szépének második udvarhölgye lett a nagyigmándi Janovszki Csenge.

Kemma.hu

Forrás: balatonfured.hu

Az eseményt idén 197. alkalommal rendezték meg. Az Anna-bálon idén is a báli közönség szavazta meg a 15 legszebb lányt, akik közül a Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, korábbi Anna-bál szépe, V. Kulcsár Ildikó újságíró, és Schiffer Miklós divatszakértő, Ókovács Szilveszter az Operaház igazgatója és Gömbös Lóránd üzletember alkotta zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit. A budapesti 17 éves Kemecsey Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének. Az első udvarhölgy a 19 éves miskolci Zelena Zóra, a második udvarhölgy pedig a 17 éves nagyigmándi Janovszki Csenge lett.

Ahogy arról a veol.hu beszámolt, a hagyomány szerint a tavalyi bál szépe kér engedélyt a bál megnyitására, a nyitó keringőhöz. Idén újdonság, hogy a polgármesteri keringőhöz elsőként csak az elsőbálozó ifjú hölgyek csatlakoztak partnereikkel, majd ezt követően a báli közönség. Horváth Eszter, a 196. Anna-bál szépe Bóka István polgármester engedélyével nyitotta meg az idei 197. Anna-bált.

Az este során kitűnő ételekkel és desszertekkel, művészi alkotásnak is nevezhető kínálattal készültek, melyeket idén is a híres Apponyi-mintás herendi porcelánon szolgálják fel a vendégeknek. Az idei bálra 3300 darab porcelánt hoztak a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-től, 110 millió forint értékben. A bál szépei serlegeket kapnak, melyeket a tradicionális Viktória, illetve arany díszítésű Rotschild és a 24 karátos arannyal készült Apponyi minta díszíti. Második udvarhölgyként Janovszki Csenge Rotschild-mintás herendi porcelánvázát vett át Simon Attila vezérigazgatótól, Kontrát Károly országgyűlési képviselőtől pedig virágot.

Az idei bálra minden korábbinál több, 620 vendég érkezett. A báli vendégek a Vaszary Galéria kertjében gyülekeztek, ahol zöld színű, herendi porcelánszíveket kötöttek a hölgyek nyakába. Az elsőbálozók emellett rózsát is kaptak. Az Anna-bálhoz lovas programok is kapcsolódtak. A fogatokat a nemzeti ménesgazdaságok paripái húzták, többek között bábolnai lovak is, ahogy arról az esemény honlapján is írtak.

Az Anna-bál szépei között három éve is volt megyei szépség. A komáromi Császár Ágnes szintén második udvarhölgy lett, ahogy idén Janovszki Csenge is.

Csenge szereti a népzenét, sőt népi énekesnek készül. Szépsége mellett hangjával is többször bizonyította már, hogy bárkit képes levenni a lábáról. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 2015-ben a fiatal tehetség, a Fonogram és többszörös Harmónia díjas felvidéki népdalénekes, Korpás Éva tanítványa lett. A fiatal népdal­énekes évről-évre nemcsak Nagyigmánd rendezvényeit színesíti, de a környező települések eseményein is sokszor kiemelkedő teljesítményt nyújt.

A nagyigmándi szépség 2019-ben a a komáromi Ördöngös Népzenetanoda Bandájával együtt szerepelt a Fölszállott a Páva gyerekévadában. 2020-ban a bábolnai 1956-os megemlékezésen is megmutatta, hogy mire képes hangjával. Kormorán Ruszki Iván című dalát énekelte el olyan átéléssel és lélekmelengető erővel, amely igazán emlékezetessé varázsolta a hőseinkre emlékezést.

Korábban portálunknak úgy fogalmazott, szereti a gyerekeket és régi vágya, hogy óvónő lehessen. Szívesen maradna Nagyigmándon is, ahogy fogalmazott, mindegy, csak gyerekek legyenek körülötte. Úgy gondolja, a kicsikkel könnyebben találja meg a hangot. Ahogy akkoriban fogalmazott, bizonyára azért, mert ő maga is gyereklelkű.

Majd' 200 éves múlt - Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Eperjes Károly színművész vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában