tehetség

2021.01.30. 17:57

A nagyigmándi angyalhangú népdalénekes új formációban próbálja ki magát

Janovszki Csenge, a tehetséges nagyigmándi népdal­énekes új formációban próbálhatja ki magát, a Hajnal Dóra vezette KicsiÓriás zenekarral próbál. Csenge emellett szorgalmasan tanul, oktat, és több hangszeren is játszik. A koronavírus-járvány miatti bezártság alatt pedig sütni is megtanult…

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Janovszki Csenge számára már nem ismeretlen a zenekarban éneklés, hiszen korábban az Ördöngös Népzenetanodával közösen a Fölszállott a páva című vetélkedő élő műsorába is bejutott. Most új szerepben is kipróbálhatja magát, a KicsiÓriás formációval próbálnak gyerekdalokat.

– Minden pénteken összegyűlünk – mondta Csenge. – A kijárási tilalom miatt nyolcra mindenkinek haza kell érnie, így másfél-két órát tudunk gyakorolni. A tagok nagyon kedvesek, befogadóak, új gitáros is érkezett hozzánk. A zenekar vezetője, Hajnal Dóra sokat segít nekem, hogy ha esetleg ő nem ér rá, egyedül is le tudjam vezetni a koncerteket. Bár koncerteket még nem tudnak adni a járványhelyzet miatt, Csenge nagyon várja a gyerek közönséget.

– Szeretem a gyerekeket, régi vágyam, hogy óvónő lehessek – hangoztatta. – A néptánctanárom is óvónő, nagyra becsülöm a munkáját, ez egy gyönyörű szakma.

Szívesen maradna Nagyigmándon is, ahogy fogalmazott, mindegy, csak gyerekek legyenek körülötte. Már két csoportot is tanít énekelni, most éppen online. Az egyik csapatban kilencen, a másikban pedig heten vannak. Korpás Éva felvidéki népdal­énekes tanítja meg a dalokat Csengének, aki továbbadja tudását a kisebbeknek. Két éve a tatabányai Forgórózsa Fesztiválon kiemelt arany minősítést kaptak.

Csenge már négy éve tanít, azt mondja, már gyerekként gondoskodott gyerekekről. Úgy gondolja, a kicsikkel könnyebben találja meg a hangot, ahogy fogalmaz, bizonyára azért, mert ő maga is gyereklelkű. Korpás Évát tartja példaképének, aki már hét éve foglalkozik vele.

– Mindig fejlődik, ezáltal pedig a tanítványai is – mondta Csenge. – Amíg a vírus nem szólt közbe, rengeteg koncertjén vehettem részt a lánykórussal.

Csenge több zenei stílust is kipróbált, de a népzene szeretete gyermekkorába nyúlik vissza, hiszen édesanyja mindig ilyet hallgattatott vele. A kis Csenge ezekre a dalokra táncolt, bolondozott otthon, míg Malomsokiné Varga Nóra óvónő, aki néptáncoktató is, felajánlotta, táncoljon a csoportjában.

– Itt vált a tánc a lételememmé, és itt derült ki az is, hogy érdemes lenne megkeresnünk egy népdalénekest, aki foglalkozhat velem – idézte fel Csenge. – Ekkor kerültem kapcsolatba Korpás Évával, ami a legjobb döntésünk volt. Azóta a dzsesszt, musicalt, komolyzenét is kipróbáltam, mindet nagyon szeretem, de a népzene az, amiben igazán ki tudok nyílni, át tudom adni a közönségnek, amit szeretnék.

Nem egy rokona muzsikál, édesapja családjában több zenész is van, az ő hatásukra próbálta ki a citerát, zongorából pedig alapvizsgát is tett a zeneiskolában. Ha ismer egy dalt, gond nélkül lejátssza ezeken a hangszereken. Csenge lelkiismeretesen tanul a komáromi Jókai Mór Gimnáziumban, hogy nagy vágya teljesülhessen és óvónői pályára léphessen. Nyelvi előkészítőbe ment, mert jövőre angolból már szeretne nyelvvizsgázni, ezt követően pedig a németre is sor kerülne.

Az első karantén alatt a sütés is a hobbijává vált, mert a semmitevés nem az ő műfaja. Tanult, zenélt, táncolt, de nem tudta, mit csináljon a szabadidejében. Ekkor barátkozott meg a sütéssel, azóta minden héten van valami finomság az asztalukon. Már tortákat is készít, nagy vágya volt, hogy tökéletes vaníliás krémest készíthessen. Ez első próbálkozásra nem sikerült, mára már viszont a specialitása lett. A család kedvence emellett tiramisuja is. Szilveszterre sajtos stanglival, pereccel készült.

Sikert aratott az Ördöngössel a Fölszállott a pávában

Csenge négy éve szerepelt először a Fölszállott a pávában. Elmondása szerint akkor még nem érett meg arra, hogy egy televíziós műsorban vegyen részt. Nagyon izgult, felcsúszott a hangja, így nem úgy sikerült a szereplés, ahogy eltervezte. Az Ördöngös Népzenetanodával hónapokig készültek együtt. Eleinte egy kicsit meg volt illetődve, de aztán rájött, nincs miért izgulnia, hiszen rengeteget gyakoroltak, amit tudnak, teljesítik. Végül az első élő showba is bejutott a formáció. Rengeteg ismert zenésszel találkozhatott, és sok tehetséges fiatallal is megismerkedett ez idő alatt, például Merkovics Anna hegedűssel.

Csengének a zenekarban való együttműködést is tanulnia kellett, eleinte úgy érezte, nem tud érvényesülni. Később aztán rádöbbent, itt mindenkinek az összteljesítménye számít, alkalmazkodni kell, segíteni a másikat, emellett magából is kihozni a lehető legtöbbet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában