Drágulás

2022.07.08. 08:40

Kis kedvencünk mindent megér? A drágulás miatt bajban vannak a menhelyek megyénkben is

Az elmúlt időszakban emelkedtek az állatorvosi díjak és az eledelekért is jóval többet kell fizetni. A tulajdonosok mellett a menhelyek számára is nehézséget okoz a jelentős drágulás.

Walczer Patrik

Forrás: Shutterstock

A magyarmezogazdasag.hu a BBC-re hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Királyságban az elmúlt időszakban 9,1 százalékkal kerülnek többe az állateledelek, mint korábban, sőt, a szigetországban emiatt többen adják be házi kedvenceiket a menhelyekre. A tapasztalat szerint a külföldön jelentkező áremelkedések idővel itthon is éreztetik a hatásukat, és nincs ez másként a házi állatok tartása esetén sem.

Egy dorogi olvasónk elárulta: általában évente kétszer veszik igénybe az állatorvosi ellátást, a kötelező oltások mellett a doktor alaposan megvizsgálja a kutyájukat.

– Ezek az alkalmak évente egy-két ezer forinttal mindig többe kerülnek. Sajnos az állatorvosok nem igazán kommunikálnak a tulajdonosokkal arról, hogy a vizsgálat, a beavatkozás és a gyógyszerek pontosan mennyibe kerülnek, így csak a végén szembesülünk az összeggel – panaszolta el a hölgy.

Vizserálek Enikő állatorvos (Szombathelyi Állatkórház), aki az egzotikus állatokra specializálódott20210929 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
Forrás: Unger Tamás / Vas Népe

Mint mondta, az ő kutyájuk ritkán beteg, de havonta félreraknak kisebb összegeket, így a legköltségesebb beavatkozásokra anyagilag fel tudnak készülni. Másoknak is javasolja a spórolást, hiszen bármikor adódhatnak jelentős kiadások.

– Az állateledelek sajnos egyre drágábbak. Mi öt kilogrammos kiszerelésben vesszük a tápot, ami 1000-1500 forinttal drágább tavalyhoz képest. Muszáj, hogy a kutya mindig ugyanazt a fajta hipoallergén eledelt kapja, ami glutén-, laktóz-, szója- és gabonamentes, ugyanis elég kényes a gyomra – tette hozzá.

Hasonlóan látja a helyzetet egy esztergomi kutyatulajdonos is, aki szerint az állatgyógyászat eddig sem volt olcsó. Úgy véli, egy felelős gazdának vállalnia kell a költségeket, mint mondja, ha ezt nem tudja, akkor inkább ne tartson házi kedvenceket. Egyelőre kisebb áremelkedést tapasztalt az orvosnál és a patikában is.

– Alapanyaghiány van, a tápok ára is feljebb ment, nagyjából félévente drágulnak a termékek. Ettől függetlenül nem veszünk olcsóbbat, mivel annak kisebb a tápértéke. A kutya nálunk családtag, megérdemli a gondoskodást, ő pedig ezt több formában hálálja meg nekünk, még medencét is biztosítunk neki – árulta el.

Olvasónk egyébként lovagol is, így érzékeli, hogy a felszerelések ára, a patkolás és bértartás összege is emelkedik, igaz, valamelyest lassabb ütemben, ugyanakkor drágábban lehet hozzájutni a szalmához és a szénához is.

Nehéz helyzetbe került a menhely - Az esztergomi Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány nem tapasztalta, hogy az állatorvosi díjak és a tápok drágulása miatt megemelkedett volna a leadott kutyák száma az általuk ellátott körzetben. A gazdák inkább a szokásos okok – például költözés – miatt kívánnak megválni állataiktól, emellett az alapítvány a támogatott ivartalanításra vonatkozóan kap több megkeresést. Az adományok csökkenése mindenképpen nagyon érzékelhető, az örökbe fogadási kedv is határozottan csökkent. A táp, a gyógyszerek, az orvosi költségek és a munkabér emelkedése miatt fokozódnak a nehézségek a menhely fenntartásában. Szükségük van a támogatásokra, hiszen most a költségeket át kell csoportosítaniuk, fejlesztéseket és karbantartásokat is el kell halasztaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában