Szüret

2022.07.18. 18:42

Levendula teremt új hagyományt a csend majki birodalmában

Nagy örömmel és szeretettel és ami a legfontosabb, sok-sok tő levendulával várta a szüretelőket a kamalduli remeteség vezetése. Ki-ki szörpöt és süteményt készített a nyugtató hatású gyógynövényből, de textilbe is kerül majd belőlük szárítás után.

Wágner Zsanett

Forrás: majkiremeteseg.hu

A borús időjárás ellenére csaknem nyolcvanan vettek részt a csendkertben meghirdetett levendulaszüreten a közelmúltban. A remeteségben a cellaházak között is lehetett kertészkedni, de inkább a szerzetesi teraszos kertek között gyűjtötték a legtöbb és legszebb csokrot. Úgy tudjuk, a remeteségben több levendulatípus is megtalálható: többek között az angol, a fehér és a francia fajta is. A legutóbbi típus virágzott a napokban.

– A közönséges levendula, vagy a köznyelvben francia levendulaként ismert növény díszítő értéke mellett sokoldalú felhasználhatósága miatt is igen kedvelt. Leginkább gyógy- és fűszernövényként is alkalmazható. Hazánk éghajlatot is jól viseli, gondozása egyszerű – nyilatkozta Ferpász Boglárka létesítményvezető-helyettes. Elmondta azt is: hagyományteremtésben gondolkodnak, tehát mindenképp szeretnék folytatni a közeljövőben ezt az akciót.

Húsokhoz és desszertek kiváló - Készíthető belőle szappan és testápoló. Fürdővízbe téve vagy egyszerűen száraz virágait a földre szórva illatosítottak vele. Provance-ban fontos gasztronómia kellék, húsételek, desszertek elmaradhatatlan ízesítője. A híres francia fűszerkeverék fő fűszere a kakukkfű, ami mellé a levendulán túl rozmaring, bazsalikom, babérlevél és borsikafű kerül. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kerül belőle zöldséges ragukba, salátákba és szószokba. Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz. Üdítőitalt,  például szörpöt, de akár levendula fagylaltot is készíthetünk. 

A szervezők aznap lelki üzenetekkel kedveskedtek a résztvevőknek, hálacetlit tűztek a bokrok közé. A gondolat beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a legtöbb kedves üzenet célba ért. A szervezők összesen 33-at rejtettek a tövekhez, amelyek egyebek mellett a békéről, a csendről és a szeretetről szóltak. A remeteségben folytatódnak a nyári programok: a nagysikerű múzeumpedagógiai foglalkozások a tervek szerint kiegészülnek majd zenei estékkel és látványmanufaktúrával. Olyan programokkal, amely bemutatja például a levendulaszörp készítést.

Stressz ellen tökéletes nyugtató - A néphit szerint az erős illata miatt a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Vitathatatlan nyugtató hatása, a stressz-csillapításra sokan használják. A levendula azon kevés virágok közé tartozik, amit nem feltétlenül kell csokorba kötve, fejjel lefelé szárítani. A francia levendula gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. A. Levele hosszúkás, ezüstös-zöld színű. Virágzata hengeres, a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. A francia levendula vagy közönséges az elterjedtebb, amit népi elnevezéssel orvosi levendulának,  vagy keskenylevelű levendulának. A nevét onnan kapta, hogy az első tövek Franciaországból származtak.

Mint arról korábban beszámoltunk, tavasszal adták át a 3,2 milliárd forintból felújított oroszlány-majkpusztai kamalduli remeteséget. A megye egyik kihagyhatatlan kirándulóhelyeként is számon tartott épületegyüttes európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel: a némasági fogadalmáról ismert szerzetesrendnek világszerte mindössze öt hasonló helyszíne maradt fenn. A remeteséghez 17 cellaház tartozik, közülük hét apartmanházként működik és rendszeresen fogad látogatókat.

A rekonstrukció során felújították a némaságot fogadott szerzeteseknek otthont adó cellaházakat, helyreállították a csonka templomtornyot, megújították a barokk rendszerű, teraszos kiképzésű díszkertet. Mindezeken túl új, modern fogadóépületet létesítettek.

A kamalduli remeteség március második felében aztán újabb látnivalóval bővült: Esterházy Móric életnagyságú szobrával. Majk szülöttje, az ország 105 évvel ezelőtti miniszterelnöke azóta jellegzetes, több korabeli dokumentációban is visszaköszönő testhelyzetben, hátratett kézzel a szemlélődik a remeteség csendkertjében.

A majkhoz köthető Esterházy Móric élete és munkássága nemrégiben 14 másik kiválósággal együtt bekerült a megyei értéktárbizottság jelképes kincsestárába is. A megyei értéktárba bekerült értékek egyfajta keresztmetszetét adják szűkebb hazánk gazdag történelmi, kulturális, természeti értékeinek és figyelemre méltó épített és szellemi örökségének.

A majkhoz köthető Esterházy Móric élete és munkássága nemrégiben 14 másik kiválósággal együtt bekerült a megyei értéktárbizottság jelképes kincsestárába is. A megyei értéktárba bekerült értékek egyfajta keresztmetszetét adják szűkebb hazánk gazdag történelmi, kulturális, természeti értékeinek és figyelemre méltó épített és szellemi örökségének.

A 13-as cella grófnője - Az oroszlányiak emlékezetében élesen él Margit grófnő emléke, akivel 1918-ban kötött házasságot a gróf. Az Oroszlányi Tv dokumentumfilmjében, A 13-as cella grófnőjében jobbára idős helyiek szólalnak meg, akik még gyerekként találkoztak a grófi párral. Sokan felidézték, hogy Károlyi Margit nagylelkű és adakozó asszony volt, az elemi iskola működését is az Esterházyak finanszírozták. A következő szobor az övé lesz a csendkertben.

A kamalduli remeteség, túl azon, hogy kedvelt kirándulóhely és látnivaló, rendre ad otthont különleges eseményeknek, mint a levendulaszüret vagy a közelmúltban megrendezett örömdobolás, amelyen a Csodaszarvas Dobkörnek köszönhetően minden résztvevő megtapasztalhatta a sámándobolás szervezetre gyakorolt jótékony hatását ebben a különleges épített környezetben.

@kemma_hu A hely, amit látnod kell, a csend, amiben meghallod a múlt szavát: Majk! Megújult a remeteség! @csodas_magyarorszag #kemma_hu #foryouba #nekedbe #fy #history #akkorésmost ♬ G Minor Bach (From "Piano Tiles 2") - Jacob's Piano

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában