A remeteség csöndjébe

2022.03.24. 11:50

Szoborként "tért haza" Majk szülöttje, a miniszterelnök Esterházy gróf

W. Zs.

Forrás: facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

Újabb látnivalóval büszkélkedhet a Majki Kamalduli Remeteség. Mint ismert, a közelmúltban avatták fel a teljes egészében megújult műemlékegyüttest: az Esterházy-kertet, a mértani kertet, valamint a cellaházakat. A napokban pedig Majk szülöttje, Esterházy Móric szobrát helyezték el a remeteségben. Esterházy Móricét, aki éppen 105 évvel ezelőtt volt az ország miniszterelnöke. 

Az életnagyságú alkotást egy borsodi szobrászművész készítette. Varga Éva négy évvel ezelőtt kért dokumentációt Forgács Józseftől, aki az Esterházy család történetéről, a csendkertben eltöltött éveikről és szellemi hagyatékukról már több ízben is beszámolt. Egyebek mellett A 13-as cella grófnője című filmben is, amelyet Károlyi Margitról, Esterházy Péter nagyany­járól és az Esterházy család majki kastélyának utolsó éveiről forgatott a helyi televízió egykori stábja. A dokumentumfilmért az Oroszlányi TV 2016-ban különdíjat kapott a Savaria Filmszemlén. A rengeteg archív fotót felvonultató film szerkesztője és vágója Forgács József, operatőre Klitz János volt. 

– Nagyon jól sikerült alkotásról van szó – nyilatkozta portálunknak Forgács József, aki szerint több korabeli fotón is látható hátratett kézzel a szemlélődő és merengő gróf. 
A napokban a helyszínen járt a térség országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit és Lazók Zoltán oroszlányi polgármester, akik megtekintették az alkotást. Megállapodtak abban, hogy törlesztik Oroszlány adósságát az Esterházy család felé, és újabb emléket állítanak majd a család egy másik tagjának, Esterházy Antalnak. Ugyanis ő volt, aki 1701-ben elkezdte Oroszlány betelepítését a saját felvidéki birtokairól, így kerültek a városba a szlovákok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában