Bakancslista

2022.03.14. 18:51

5 tuti kirándulótipp az Öreg-tótól maximum 40 kilométerre, amit te se hagyhatsz ki

Elérkezett az év első hosszú hétvégéje. Jellemzően ezt a pár napot igyekszünk tartalmasan eltölteni, azok társaságában, akiket szeretünk. Mi is lehetne jobb program akár barátainkkal, vagy családunkkal, mint a szabadban lenni.

Vasas P.

Felpattanhatunk biciklinkre, vagy sétálhatunk egyet. Szerencsére Komárom-Esztergom megye jó pár természeti  csodával rendelkezik, ahová érdemes lehet ellátogatni. Azt az 5 helyet hoztuk  most  el nektek, amik, ha még nincsenek rajta a bakancsilistátokon, gyorsan jegyezzétek fel, mert garantáltan nagyszerű kikapcsolódásban lesz részetek.

Tata, Öreg-tó

Kiindulópontként az Öreg-tavat ajánljuk, hiszen amellett, hogy a kerékpárutak idefutnak, már önmagában a tópart és környéke igazi élményt nyújthat mindenki számára. 

Kipróbálhatjuk a különböző vendéglátó egységeket, ehetünk hekket, lángost, vagy egy klasszikus hamburgert. Körbesétálhatjuk, futhatjuk, biciklizhetjük a tavat, vagy akár a sportpályákat is használhatjuk, és az Esterházy-kastélyt is meglátogathatjuk.

@kemma_hu Velünk élő történelem Part2 #kemma #fyp #foryouba #esterházy #esterhazykastely #esterházy #tata Fedezd fel Tatát! ➡️ @kemma_hu @kemma_hu ♬ Merry-Go-Round - Joe Hisaishi

Epöl

Talán kevesen ismerik a megye délkeleti részén, az Öreg-tótól 36 kilométerre elhelyezkedő kis falut, amely már a honfoglalás előtt is lakott terület volt. Az egyébként történelmi múlttal is rendelkező településen érdemes lehet megtekinteni az 1805-ben épült barokk római katolikus templomot. 

Gyalogos túrát is tehetünk az Epöli-sziklára, amelyről csodás panorámában lehet részünk. Vihetünk magunkkal otthon csomagolt ételt, italt amit ebben a páratlan környezetben elfogyaszthatunk.Bokod, Majk

Oroszlány egyik és másik végét is érdemes felkeresni. A Vértes lábánál fekvő Bokodi-tó a vízre épült horgászstégek által vált híressé, olyannyira, hogy rengeteg turista látogat el ide az év minden évszakában. A lebegő faluként elhíresült látványosság a közösségi média sztárjává vált. Minden napszakban szép látványban van részünk, azonban naplementekor festői fotókat készíthetünk. Lehetőség van egyébként kibérelni stéget szülinapozáshoz, leány,-vagy legénybúcsúhoz is a tatai tótól 27 kilométerre található.

A lebegő falu
Forrás: Németh András Péter / Szabad Föld

És ha már itt járunk, ne hagyjuk ki a közelmúltban felújított, első ünnepi hétvégéjét töltő majki remeteséget se. 

Fontos tudni, hogy a jegypénztár, az ajándékbolt és a kijelölt parkolóhely a tóparti fogadóépületnél található, és bár a nemzeti ünnepen ingyenes a belépés a remeteségbe, érkezési sorrendben tudják a vendégeket fogadni, mely regisztrációhoz kötött. Ezt szintén a jegypénztárban lehet megtenni. A kastélyban és a remeteségben pedig nem csak a szerzetesek, de a paraszt grófnőként ismert Károlyi Margit életét is megismerhetik kicsit az érdeklődők.

Agostyán

A tatai tótól mindössze 5 kilométerre található arborétum a Gerecse Tájvédelmi körzet gyöngyszeme, amely 30, 5 hektáron mutatja be fásszárú növényeit. Az évnek bármely időszakában érdemes ellátogatni, hiszen páratlan szépségű, ritka növényekkel ismerkedhetünk meg. Kutyával is kitűnő választás, hiszen a hely kutyabarát, de kedvencünket pórázon kell tartanunk. 15-én 10 órától 16 óráig várják az idelátogatókat.

Az arborétum minden évszakban gyönyörű
Forrás: Sz. A. / Kemma.hu

Dunaalmás

Mi lehetne jobb program, mint a Duna-partig kerékpározni? Ezt nem csak a hosszú hétvégén tehetjük meg könnyen, hiszen  az Öreg-tótól mindössze  12 kilométerre  helyezkedik el Dunaalmás. Ha ide kirándulunk, gyönyörködhetünk a Dunában, meglátogathatjuk a Dunaalmási Lovardát, ahol nem csak lovagolni lehet, hiszen mindenféle háziállattal ismerkedhetünk meg. Március 15-án fél óra ingyen lovaglással várnak minden 3-99 év közöttit. Talán kevesen tudják, de Dunaalmáson található nagy költőnk Csokonai szerelmének, Lillának sírja is, amit szintén meglátogathatunk.

Lilla sírja a dunaalmási temetőben
Forrás: Sz. A. / Kemma.hu

Bármelyik helyet is válasszuk, garantáltan nagyszerű élményben lesz részünk, azonban öltözzünk fel jól, mert a tavaszi meleg  még várat magára. Várhatóan 9-13 fok között lesz a hőmérséklet. Várjuk beszámolóitokat a [email protected] mailcímre! Ti hol töltöttétek a hosszú hétvégét, mit fedeztetek fel a megyében?
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában