MÁV

2022.07.11. 20:56

Újraindult a nemzetközi vonatközlekedés Biatorbágynál, de a belföldire se kell sokat várni

A Mávinform tájékoztatása szerint kedd hajnalban a belföldi menetrend is helyreállhat a győri vonalon a vasárnap hajnali vonatbaleset után.

Kemma.hu

Vasárnap hajnalban ütközött össze két tehervonat Biatorbágy és Herceghalom között

Forrás: Facebook/Mávinform

A Mávinform hétfő kora esti tájékoztatása szerint a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon Biatorbágy és Herceghalom között a vasárnap hajnali balesetben kisiklott teherkocsikat beemelték, az egyik pályatestet helyreállították, és átadták a vonatforgalomnak. Ennek eredményeként hétfő este egyelőre csak egy vágányon, sebesség- és menetrendi korlátozásokkal, de újraindulhat a nemzetközi vonatközlekedés. A másik pálya helyreállítása és a forgalomnak való visszaadása kedden hajnalban várható, akkor a belföldi vonatok is menetrend szerint elindulhatnak.

Mint részletezték, hétfő estétől egyelőre csak a nemzetközi vonatok Hegyeshalom, illetve Rajka felé és onnan a fővárosba tartó railjet, regiojet, EuroCity, EuroNight vonatok ismét az eredeti útvonalon, teljes viszonylaton közlekednek. A Keleti pályaudvarról Bécsen át Münchenbe 20:40-kor induló Kálmán Imre EN vonat lesz az első teljes útvonalon közlekedő nemzetközi vonat. A München, Bécs felől Budapestre tartó, Hegyeshalomból menetrend szerint 18:28-kor továbbinduló 67-es számú railjet xpress a Keleti pályaudvarra már a vonal teljes hosszán közlekedik, majd ezután érkezik a többi nemzetközi járat is Hegyeshalom, illetve Rajka felől a fővárosba. A 131-es számú Báthory EuroCity Terespolból Kelenföldre, a 476-os számú Metropol EN vonat Kelenföldről Breclavba és a 281-es számú Metropolitan EC vonat Prágából Kelenföldre már nem kerül Komárom, Székesfehérvár felé, hanem az eredeti útvonalon közlekedik. Hozzátették: hétfőn a 476-os számú vonat a menetrendtől eltérően megáll Tatabánya, Tata és Komárom állomásokon is.

Kivételek is vannak azonban a nemzetközi járatok között. A München felől érkező, Hegyeshalomból 16:28-kor Budapest felé továbbindult railjet (rjx 65) csak Bicskéig közlekedett. A Keletiből 17:30-kor Bécsbe indult railjet (rjx 42) csak Bicskétől közlekedett, a 18:40-es Lehár EC nem indult el, a 19:40-es Bécsbe indult railjet szintén Bicskéről vágott neki útjának. 

A belföldi vonatközlekedésben érvényben maradnak még a menetrendi korlátozások, a vonatpótlós buszközlekedés. A belföldi menetrendszerű vonatközlekedés várhatóan kedd hajnalban elindulhat, abban az esetben, ha a másik vágányt is visszaadják a vonatforgalomnak. Addig viszont továbbra is érvényben vannak a menetrendi, vonatforgalmi korlátozások a belföldi vonatközlekedésben. Mindez azt jelenti, hogy az S10-es vonatok megosztva, a Déli pályaudvar és Biatorbágy, valamint Herceghalom és Győr között közlekednek, a G10-es vonatok nem közlekednek, az S12-es vonatok megosztva, a Déli pályaudvar és Biatorbágy, valamint Tatabánya és Oroszlány között közlekednek, a soproni InterCity-k csak Győr–Sopron, a Savaria IC-k Győr–Szombathely között közlekednek. 

Mint a MÁV a közleményében írta, vonatpótló buszok közlekednek a belföldi vonatok helyett Biatorbágy és Herceghalom között. Elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket a Biatorbágyot, Herceghalmot és Bicskét érintő menetrendszerinti Volánbusz járatokon, valamint az M4-es metrón is. 

A hétfői vasúti állapotokkal külön cikkben is foglalkoztunk a nap folyamán. Egyik olvasónk beszámolója szerint a vonaton rengetegen utaztak, a kalauz is alig fért fel, hiszen már állóhely sem nagyon akadt. Herceghalomnál két buszra szálltak fel az utasok, ahol szintén kevés volt a hely. Biatorbágyon ismét felszálltak a Budapestre tartó vonatra, de itt még több pótlóbuszt, és azok utasait is bevárták. Végül 7 óra 4 perc helyett háromnegyed nyolckor érkeztek meg a fővárosba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában