Vonatbaleset

2022.07.11. 17:32

Továbbra is fennakadások vannak a Budapest-Győr vasútvonalon (videó)

A vasárnap éjjel történt vonatbaleset miatt még mindig nincs egyszerű dolguk azoknak, akik a a Győr-Budapest vonalon szeretnének eljutni a fővárosba.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Frissítés: A Mávinform a kora esti órákban azt közölte, hogy a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon Biatorbágy és Herceghalom között a vasárnap hajnali balesetben kisiklott teherkocsikat beemelték, az egyik pályatestet helyreállították, átadták a vonatforgalom számára. Ennek eredményeként hétfő este újraindulhatott, egyelőre csak egy vágányon, sebesség- és menetrendi korlátozásokkal a nemzetközi vonatközlekedés.

A másik pálya helyreállítása és a forgalomnak való visszaadása kedden hajnalban várható, akkor a belföldi vonatok is menetrend szerint elindulhatnak. További részletek friss cikkünkben

Korábban erről írtunk: 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, hétfőn reggel a Mávinform Facebook-oldalán arról tájékoztatták az utasokat, hogy a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon hétfőn is jelentős korlátozások vannak, Biatorbágy és Herceghalom között továbbra sem járnak a vonatok.

A vasárnap hajnali balesetben kisiklott teherkocsik beemelésével és az egyik pályatest helyreállításával várhatóan hétfőn már végeznek, ezt követően kezdődik a másik pályarész helyreállítása. Biatorbágy és Herceghalom között előreláthatólag hétfő este indulhat meg a vonatközlekedés egy vágányon, sebesség- és menetrendi korlátozásokkal.

A bevezetett forgalmi változásokról a MÁV honlapján lehet részletesen olvasni. Az S10-es személyvonatok például megosztva, a Déli pályaudvar és Biatorbágy, valamint Herceghalom és Győr között közlekednek. A G10-es, azaz a gyorsított személyvonat sem jár, kivéve a Budapest-Kelenföldről 16 óra 17 perckor Győrbe indult járatot, mely Herceghalom és Győr között közlekedik. Az S12-es személyvonatok megosztva, a Déli pályaudvar és Biatorbágy, valamint Tatabánya és Oroszlány között közlekednek.

Utoléréses vasúti balesetek megyénkben - Két jelentős utoléréses vonatbaleset is történt szűkebb hazánkban. Az egyik 2004-ben, a másik 2007-ben. 2004 októberében egy főváros felé haladó tehervonat nem állt meg a komáromi pályaudvaron, ezért összeütközött egy másik szerelvénnyel, tíz vagon kisiklott. Az egyik mozdonyvezető megsérült, őt a tűzoltók szabadították ki a járműből. A 2007-es baleset azonban tragédiával végződött. 2007. február 6-án Szőny közelében, Komárom és Almásfüzitő között az osztrák EuroRegio személyvonat hátulról belerohant egy azonos irányba haladó tehervonatba. A balesetben a személyvonat 53 éves, győri mozdonyvezetője meghalt, az utasok közül nyolcan megsérültek, négyen kórházba kerültek. A  tehervonat három kocsija kisiklott, a felsővezeték leszakadt, a vasúti pálya nagy mértékben roncsolódott. A kár 700 millió forint volt.

Egyik olvasónk reggel részletesen beszámolt utazásáról. Mint mondta, a vonaton rengetegen utaztak, a kalauz is alig fért fel, hiszen már állóhely sem nagyon akadt. Herceghalomnál két buszra szálltak fel az utasok, ahol szintén kevés volt a hely. Biatorbágyon ismét felszálltak a Budapestre tartó vonatra, de itt még több pótlóbuszt, és azok utasait is bevárták. Végül 7 óra 4 perc helyett háromnegyed nyolckor érkeztek meg a fővárosba. A vonalon azóta is kisebb késésekre kell számítani.

Egy másik olvasónk azt mondta, hogy a komáromi vasútállomáson a táblákon jelezték, az InterCity vonatok is járnak, ám a hangosbemondó percenként mondta el, hogy baleset miatt hétfőn nem közlekednek.

A MÁV egyébként azt a közleményt adta ki, hogy a biztosítóberendezés jól működött a baleset ideje alatt, nem volt semmilyen műszaki meghibásodás. Személyi sérülés nem történt, de a kár meghaladja a 100 millió forintot. A Budapest-Győr vasútvonalon, a Biatorbágy felől Herceghalom irányába közlekedő tehervonat utolérte, majd nekiütközött az előtte haladó másik tehervonatnak. Az első tehervonat üres gabonaszállító kocsikat továbbított, az ütközés következtében hét kocsija siklott ki, amelyből három az oldalára borult. Az ebbe a szerelvénybe belefutó vonat kétezer tonnás volt.

A baleset következtében az egyik vágány 40 centiméterrel, a másik 15 centiméterrel mozdult el eredeti helyéről. Megsérültek a betonaljak, ezek közül ötvenet cserélni kell, és a sínszálak cseréjére is szükség lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!