Búcsú

2022.07.08. 10:45

Tizenhét babát hozott a somlói Szűz

Minden eddigieknél többen vettek részt Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony Búcsúban. Hívekkel, zarándokokkal telt meg a templomtéren felállított új rendezvénysátor, és a környező fák alatti padokon is sokan foglaltak helyet.

Sugár Gabi

A Szűzanya szobrát fehér népviseletbe öltözött lányok viszik a vértessomlói menetben, fejükön mirtuszkoszorúval

Forrás: vertessomlo.hu

Július első vasárnapján a Kápolnánál Igó István polgármester, Visnyei László plébános, Hartdégen Márton világi elnök, Kis József világi lelkipásztori munkatárs és Batin Péter, az esemény egyik főszervezője fogadta az érkezőket, majd Spányi Antal megyés püspök részvételével indult a körmenet a falu határában álló, gyönyörű természeti környezetben épült kegyhelyhez, melyhez idén is gyönyörű virágkompozíciókkal ékesített út vezetett – számolt be a vertessomlo.hu.

Megáldották a sátrat - – Fontos, hogy az egyre nagyobb számban zarándoklók számára megfelelő körülményeket tudjunk teremteni. A rendezvénysátor az első lépés volt. Bízunk benne, hogy további fejlesztések előtt áll ez a kegyhely, hogy egyre jobb körülmények közé érkezzenek a zarándokok, és méltóképpen tudjanak ünnepelni, az Istentől kapott örömet lelkükbe gyűjteni – szentelte meg a mise előtt Spányi Antal megyés püspök „A vértessomlói kegyhely és kapcsolódó ingatlanjai fejlesztéséhez szükséges támogatás” során beszerzett sátrat.

A templomtéri rendezvénysátorban Pfiszterer Zsuzsanna, Vértessomló díszpolgára német és magyar nyelven ismertette a kegyhely történetét. Elhangzott többek között, hogy a galántai és fraknói gróf Esterházy József, a terület birtokosa és a templom kegyura 1733-ban hívott a vidékre német telepeseket. 

A szűzanya szobrot fehér népviseletbe öltözött lányok viszik a vértessomlói menetben, fejükön mirtusz koszorú
 A körmenet a falu határában álló kegyhelyhez indult  Spányi Antal részvételével (Forrás: vertessomlo.hu)

Az első vállalkozó szelleműek 1734. május 1-jén érkeztek és egy csengő hangját követve az erdőben egy kápolnára bukkantak. A jelenlegi kegytemplom főbejárata feletti kronogramma tanúsága szerint 1735-ben már fel is újították azt a betelepült németek. 

A szűzanya szobrot fehér népviseletbe öltözött lányok viszik a vértessomlói menetben, fejükön mirtusz koszorú
A hálaszívek azokat a gyermekeket jelképezik, akik az imák nyomán megfogantak (Forrás: vertessomlo.hu)

Visnyei László köszönetét fejezte ki Spányi Antalnak, hogy idén is elfogadta a Vértessomló Római Katolikus Plébánia meghívását, és üdvözölte többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, a településvezetőket, híveket, paptestvéreket, zarándoktestvéreket, gyóntató atyákat.

Tizenhét hálaszív - Az ünnepi szentmisén hagyományosan a családokért is imádkoztak, főként azokért, akik gyermekáldásra várnak, vagy gyermek születésére készülnek. A szentmisén megáldották őket és a gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárását kérték a jelenlévők. A búcsú keretében hagyományosan hálaszíveket is elhelyeztek a templomban, azoknak a családoknak a kezdeményezésére, akiknek korábbi imái meghallgattattak. Tizenhét kisgyermek nevével és születési dátumával jegyzett szívecske került a templom kis tárolójába.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában